20.06.2013 00:00

Neymar lootst Brazilië naar volgende ronde

BRAZILIË – Na een 2-0 overwinning op Mexico kan Brazilië de volgende ronde in de Confederations Cup bijna niet meer ontlopen. Theoretisch gezien zouden Japan en Italië nog langszij kunnen komen, maar die kans is erg klein.

De uitblinker in de wedstrijd was wonderkind Neymar. De 21-jarige aanvaller maakte zijn naam wederom waar. Net als tegen Japan opende hij al vroeg in de wedstrijd de score. In de negende minuut nam de Braziliaan een afvallende bal op de rand van het zestienmetergebied ineens op de slof. De bal vloog in één streep in de linkeronderhoek achter de Mexicaanse doelman José Corona.

Het eerste half uur kwam Mexico er helemaal niet aan te pas. Niet alleen zette Neymar zijn team op voorsprong, Brazilië creëerde kans op kans. Het was dat Hulk tegen Mexico zijn vizier niet op scherp had staan. De spits verprutste enkele grote kansen.

Na dit half uur was het echter gebeurd met het overheersende Brazilië. David Luiz kwam ongelukkig in botsing met een Mexicaanse tegenstander en moest met een bloedende neus twee keer het veld verlaten. Verscheidene minuten moest het team van Scolari het doen met tien man, waardoor Brazilië enkele tandjes terugschakelde. Het laatste kwartier van de eerste helft viel er daardoor weinig te beleven. Ook nadat Luiz het veld weer betrad bleef de wedstrijd hangen in het trage tempo.

Na rust vervolgden de Brazilianen daarentegen weer het spel waarmee ze de wedstrijd waren begonnen. Neymar was in deze helft wederom de grote man. Verschillende keren verscheen hij voor het doel van Corona, beste man aan Mexicaanse kant, maar telkens lag de doelman in de weg. Ook Hulk kreeg de bal na een knap een-tweetje met Neymar niet tegen de netten.

Het was wachten tot de blessuretijd tot dan eindelijk de meer dan verdiende 2-0 op het scorebord kwam. Mexico kwam na het inbrengen van Barrero weliswaar nog enkele keren tot het opzetten van een aanval, maar tot grote kansen leidde dit niet. Het slotakkoord was dan ook niet voor Barrero, maar voor de uitblinkende Neymar.

De aanvaller, die na de zomer uit zal komen voor FC Barcelona, liet nog eenmaal zijn kwaliteiten zien. Vanaf de linkerflank liep hij met de bal aan de voet het strafschopgebied in en stuurde twee Mexicanen het bos in. De spits dribbelde tussen de twee Mexicaanse verdedigers door, passeerde vervolgens nog een tegenstander en gaf de bal voor op Jô. De spits kon de bal eenvoudig achter Corona schieten, waarna Howard Webb op zijn horloge keek en de wedstrijd affloot.