06.03.2014 07:20

Van Gaal gelooft nog steeds in Oranje

Louis van Gaal was na de kansloze nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk (2-0) opvallend mild voor zijn spelers. "Ze hebben hun best gedaan, maar het moet uiteindelijk wel beter", constateerde hij ruim 3 maanden voor het WK.

Frankrijk was na een redelijk gelijkwaardige openingsfase superieur aan de verliezend finalist van het laatste WK. Het had er veel van weg dat de thuisploeg het na de tweede helft wel geloofde bij een voorsprong van 2-0. "Dat is nu weer zo'n typische opmerking voor mensen van de media", zei Van Gaal. "Wij deden het na rust beter."

Oranje verloor het duel in de slotfase van de eerste helft, toen Karim Benzema en Blaise Matuidi doel troffen en Raphael Varana een droomkans op 3-0 miste. De ploeg van Van Gaal slaagde er vervolgens niet meer in om de tegenstander in verlegenheid te brengen. "Op het WK zullen we meer risico moeten nemen om een eventuele achterstand goed te maken", zei de trainer van Nederland.

Robben

Het kan bijna niet anders of ook de bondscoach zag Bruno Martins Indi slecht verdedigen en de voor de geblesseerde Kevin Strootman ingevallen Stijn Schaars matig functioneren op het middenveld. Hij maakt er weinig woorden aan vuil. Over de debuterende vleugelspitsen Jean-Paul Boëtius en Quincy Promes zei hij: "ik kan niet verwachten dat ze meteen zo goed zijn als Robben en Lens."

Wil Oranje wat betekenen op het WK dan lijkt de fysieke toestand van Robben bijna cruciaal. Strootman is hard nodig op het middenveld en ook in defensief opzicht zal het veel beter moeten dan tegen de Fransen. Van Gaal start op 7 mei de voorbereiding op het WK met spelers die in de Eredivisie speelden. De rest stroomt later in.

Tijd

Op 13 mei moet de bondscoach een lijst inleveren van 30 spelers, van wie er voor vertrek naar Brazilië op 5 juni nog 7 afvallen. Vergeleken met het duel met de Fransen zijn Robben, Lens, Strootman en ook Rafael van der Vaart er normaal gesproken weer bij op het WK. De kans is groot dat ook Nigel de Jong na het duel met de Fransen zijn rentree in de selectie mag vieren. Spelers als Jonathan de Guzmán, Leroy Fer en Urby Emanuelson hebben de hoop eveneens niet opgegeven.

Nederland beleefde een vlekkeloze WK-kwalificatie maar geen zwaar oefenduel onder Van Gaal ging gewonnen. Voor de nederlaag tegen Frankrijk verloor Oranje van België (4-2). Duels met Duitsland (0-0), Italië (1-1), Portugal (1-1), Japan (2-2) en Colombia (0-0) eindigden onbeslist. "We moeten van deze wedstrijd met de Fransen leren", besefte Van Gaal. "Daar is nog enige tijd voor al komt het WK snel dichterbij."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner