30.05.2014 17:30

De twaalf WK-stadions - Deel 1

Vertraagde werkzaamheden, fatale ongelukken en wereldwijde kritieken. De bouw van de WK-stadions in Brazilië kende veel problemen. Hoewel een aantal stadions nog niet helemaal gereed is, begint over iets meer dan een week het WK in Brazilië. Ondanks alle narigheid, ademen de WK-stadions stuk voor stuk voetbal. In deze korte serie gaan we de twaalf stadions één voor één bij langs, te beginnen met de vier kleinste onderkomens.

Arena da Baixada

Het kleinste stadion van het WK in Brazilië is de Arena de Baixada. Het stadion is gelegen in de stad Curitiba en is de thuishaven van voetbalclub Atletico Paranaense. De bouw van de Arena da Baixada heeft veel vertraging opgelopen. De FIFA dreigde begin dit jaar zelfs om Curitiba als speelstad te schrappen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Een opluchting dus voor bewoners van de Curitiba, de geboorteplaats van FC Barcelona-speler Adriano.

De Arena da Baixada heeft de kleinste capaciteit van de twaalf WK-stadions.
Arena da Baixada - Capaciteit: 41.456

Er is nog veel werk aan de winkel voor de arbeiders om het stadion voor 16 juni af te krijgen. Op die dag staat de groepswedstrijd tussen Iran en Nigeria op de planning. In totaal worden in Curitiba vier (groeps)wedstrijden gespeeld, waaronder één wedstrijd die belangrijk is voor het Nederlands elftal: Spanje – Australië.

Arena das Dunas

De Arena das Dunas is een van de onderkomens die speciaal voor het WK is gebouwd. Op de plaats waar het nieuwe stadion staat, stond eerst het Machadão, maar dat werd in 2011 gesloopt. FIFA secretaris-generaal Jerôme Valcke noemde kortgeleden het afmaken van het stadion ‘een race tegen de klok’. Veel problemen dus, voor speelstad Natal.

In de Arena das Dunas wordt de kraker Italië - Uruguay gespeeld.
Arena das Dunas - Capaciteit: 42.086

De capaciteit van het stadion in de prachtige kustplaats wordt na het WK met tienduizend gereduceerd. Net zoals in de Arena da Baixada, zullen er in de Arena das Dunas vier groepswedstrijden worden gespeeld. Eén van de duels is de kraker tussen Italië en Uruguay, maar ook Mexico – Kameroen en Ghana – Verenigde Staten worden in Natal gespeeld.

Arena Amazônia

We zijn aangekomen bij één van de stadions waar de afgelopen maanden het meest om te doen was: de Arena Amâzonia. Bouwvakkers dreigden in februari met stakingen om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen en dat is niet zo gek, want er vielen liefst drie doden bij de bouw van de Arena Amâzonia. Het stadion staat in het tropisch regenwoud, in de westelijke stad Manaus.

Liefst drie mensen overleden bij de bouw van het prachtige Arena Amazônia.
Arena Amazônia - Capaciteit: 42.374

Het futuristische stadion heeft een aantal leuke snufjes. De staalconstructie van de Arena Amazônia is zo ontworpen dat het als een grote goot het regenwater kan afvoeren. Er is ook rekening gehouden met de hitte: er zitten gaten in de gevel en in het dak, wat de ventilatie bevordert. Daarnaast reflecteert de constructie zonlicht, waardoor het koeler wordt in het stadion. In Manaus worden vier groepswedstrijden gespeeld, waaronder de Europese kraker tussen Engeland en Italië.

Arena Pantanal

De Arena Pantanal staat in de kleinste speelstad van het WK: Cuiabá (545.000 inwoners). Het stadion heeft steile tribunes, open hoeken en een capaciteit van bijna 43.000. Leuk feitje: de open hoeken worden gevuld met planten en bomen. De bouw van het onderkomen kostte het leven van één arbeider, die geëlektrocuteerd werd toen hij een telecomnetwerk installeerde.

In december was de bouw van de Arena Pantanal (Cuiabá) nog lang niet klaar.
Arena Pantanal - Capaciteit: 42.968

Eén van de wedstrijden uit Groep B (waar het Nederlands elftal in zit), wordt in de Arena Pantanal gespeeld. Op 13 juni spelen Chili tegen Australië tegen elkaar in Cuiabá. Daarnaast worden er net als in de andere stadions nog drie groepswedstrijden gespeeld. 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner