31.05.2014 22:35

Oranje wint met minimaal verschil

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond de een-na-laatste oefeninterland in de aanloop naar het WK gewonnen. De mannen van Louis van Gaal bleken in De Kuip te sterk voor Ghana, dat met 1-0 aan de kant werd gezet.

Bondscoach Van Gaal kondigde eerder deze week aan dat hij tegen Ghana met het elftal zou starten, dat hoogstwaarschijnlijk ook op het WK speelt. De laatste weken werd er gespeculeerd wie de linksachter van het Nederlands elftal wordt en de keuze lijkt te zijn gevallen op Daley Blind, die tegen Ghana op die positie startte. Ook Jonathan de Guzman heeft een goede kans om een basisspeler te worden in Brazilië; hij stond vrijdagavond naast Nigel de Jong op het middenveld.

Een goed begin is het halve werk, zo zou Van Gaal hebben gedacht. De bondscoach zag zijn team al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komen tegen de Afrikanen. Via Wesley Sneijder, Arjen Robben en weer Sneijder kwam de bal terecht bij Robin van Persie. De aanvoerder van het Nederlands elftal kreeg de bal op een presenteerblaadje en rondde van dichtbij af.

Een paar minuten na de openingstreffer had Oranje op 2-0 moeten komen. Het lukte Robben echter niet om een afgemeten voorzet van Blind voor (bijna) open doel binnen te schieten. Niet veel later miste de Bayern München-speler weer een grote kans. Ditmaal stiftte Robben de bal niet over, maar tegen het lichaam van Ghana-doelman Adam Larsen Kwarasey aan.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Het Nederlands elftal bleef – zonder veel kansen te creëren – de wedstrijd domineren. De Ghanezen deden aardig mee, maar werden gedurende de wedstrijd geen een keer gevaarlijk voor het doel van Jasper Cillessen. Ondanks dat Oranje via Robben en Van Persie nog wel wat kansjes kreeg, werd er in de tweede helft niet gescoord. Woensdag volgt voor het Nederlands elftal de laatste oefeninterland voordat het naar Brazilië vertrekt. De tegenstander is dan Wales.