04.06.2014 08:00

Poule B: Oranje staat voor loodzware opgave

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen. Vandaag poule B, de groep met wereldkampioen Spanje en het Nederlands elftal.

Poule B
Nederland
Spanje
Chili
Australië


Nederland
Bondscoach: Louis van Gaal

Sterspelers
Het Nederlands elftal gaat met een jonge en onervaren ploeg richting Brazilië. De hoop is gevestigd op de ‘gouden driehoek’ met Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder. Robben verkeerde het afgelopen seizoen bij Bayern München in de vorm van zijn leven en wil dit meenemen naar het WK. Van Persie kende door blessures een minder seizoen bij Manchester United, maar in de oefenwedstrijden tegen Ecuador (1-1) en Ghana (1-0) was hij beide keren trefzeker. Ook op trainingen liet RvP zien niet al te ver van zijn topvorm te zitten. Met Sneijder gaat het ook de goede kant op. De middenvelder van Galatasaray gaf vorige week aan op het 'Nederlands elftal-niveau' te zitten.

Kwalificatiereeks
De weg naar Brazilië verliep nagenoeg foutloos. In een groep met Turkije, Roemenië, Hongarije, Estland en Andorra leed Oranje geen enkele nederlaag. Alleen in Estland liet Nederland punten liggen. Dat was voor de derde keer op rij dat het Nederlands elftal zich ongeslagen plaatste voor het mondiale toernooi.

Kansen
Vier jaar geleden in Zuid-Afrika reikte Oranje tot de finale, maar nu mag het blij zijn als het de loodzware groepsfase overleeft. Als Van Gaal daar met zijn mannen in slaagt, is dat al een prestatie van formaat. In de knock-outfase wacht dan mogelijk wederom een zware klus, omdat het zomaar topfavoriet Brazilië kan treffen. Nederland moet zich echter eerst richten op het treffen met wereldkampioen Spanje. Dat resultaat en het spel dat Oranje op de mat legt, kan wel eens cruciaal zijn voor het verloop van het toernooi.

 

Spanje
Bondscoach: Vicente Del Bosque

Sterspelers
Bij Spanje stikt het van de sterren. Iedere linie van de Spanjaarden kent wel een speler waar menig nationaal elftal jaloers op is. In de defensie staat de in vorm verkerende Sergio Ramos, die als verdediger een groot aandeel had in de Champions League-winst van Real Madrid. In de aanval heeft de regerend wereldkampioen voor het eerst op een eindtoernooi de beschikking over spits Diego Costa, hoewel het nog niet zeker is of hij er tegen Nederland bij is. De geboren Braziliaan schoot in Primera División 27 keer raak en was medeverantwoordelijk voor de landstitel van Atlético Madrid en het bereiken van de Champions League-finale. Op het middenveld rekent Spanje op Andrés Iniesta en Xavi van FC Barcelona.

Kwalificatiereeks
Ook Spanje bereikte het WK zonder een nederlaag te lijden in de kwalificatie. De Spanjaarden hadden alleen van Frankrijk wat te duchten, maar met een gelijkspel (1-1) op eigen bodem en winst in Frankrijk (0-1) werd de directe concurrent op afstand gehouden.

Kansen
Sterspelers Andrés Iniesta en Xavi waren tijdens het veroveren van de wereldtitel in 2010 en de Europese titels van 2008 en 2012 de motor van de ploeg. Als Spanje de wereldbeker in Brazilië wil prolongeren, valt en staat dat voor een deel met de vorm van beide spelers. En daar kunnen vraagtekens achter gezet worden, want de twee bleken dit seizoen niet in staat om hun club FC Barcelona bij de hand te nemen. Lukt ze dit wel bij Spanje, dan behoort de titelverdediger vanzelfsprekend bij de favorieten.

 

Chili
Bondscoach: Jorge Sampaoli

Sterspelers
De grote sterren van Chili zijn Alexis Sánchez (FC Barcelona) en Arturo Vidal (Juventus). De technisch sterke Sánchez moet voorin voor de doelpunten zorgen. Vidal is met zijn sterke pass en loopvermogen op het Chileense middenveld de belangrijkste schakel.  Chili kan ook rekenen op internationaal gelouterde spelers als Mauricio Isla (Juventus), Gary Medel (Cardiff City) en Eduardo Vargas (Valencia).

Kwalificatiereeks
Chili bereikte het WK in Brazilië door een prima kwalificatiereeks. La Roja moest in de kwalificatie Argentinië en Colombia voor zich dulden, maar hield de twee andere WK-gangers Ecuador en Uruguay achter zich. Daardoor eindigde Chili als derde en dat volstond voor rechtstreekse plaatsing.

Kansen
Chili is een land om rekening mee te houden. Behalve de kwaliteiten die de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli heeft, speelt Chili ook met een flinke dosis passie. De Zuid-Amerikanen hebben een echt teamgevoel, maar moeten wel zorgen dat de defensie geconcentreerd blijft spelen. Wanneer dat gebeurt, kan Chili ver komen.

 

Australië
Bondscoach: Ange Postecoglou

Sterspelers
New York Red Bull-spits Tim Cahill (34) en Mark Bresciano (32) van het Qatarese Al-Gharafa zijn de steunpilaren van de Australische equipe. De aanvaller en de middenvelder moeten de ploeg bij de hand nemen en proberen de Socceroos door de poule des doods te slepen. Australië kan echter niet rekenen op een andere ervaren man, Lucas Neill. De 36-jarige verdediger werd buiten de selectie gehouden, omdat hij niet fit genoeg is. Ook de 32-jarige verdediger Luke Wilkshire is er niet bij. De voormalige speler van FC Twente is gepasseerd.

Kwalificatiereeks
Australië is lid van de Aziatische voetbalbond en speelde daarom mee in de WK-kwalificatiereeks van Azië. Dat verliep vrij soepel. Het Aziatische plaatsingstoernooi bestond voor Australië uit twee groepsfases. In de eerste poulefase hadden de Aussies geen kind aan Oman, Saoedi-Arabië en Thailand. Een tweede plaats achter Japan in de volgende ronde was voldoende voor rechtstreekse kwalificatie

Kansen
Alleen een wonder kan Australië naar de knock-outfase brengen. De Australiërs mogen dan wel over een ervaren ploeg beschikken, wie de kwaliteiten afstreept tegen die van de tegenstanders weet dat de Socceroos voor een nagenoeg onmogelijke opgave staan.

 

Door: Steven Koelma

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner