03.06.2014 17:30

De twaalf WK-stadions – Deel 3

Vertraagde werkzaamheden, fatale ongelukken en wereldwijde kritieken. De bouw van de WK-stadions in Brazilië kende veel problemen. Hoewel een aantal stadions nog niet helemaal gereed is, begint over iets meer dan een week het WK in Brazilië. Ondanks alle narigheid, ademen de WK-stadions stuk voor stuk voetbal. We behandelen in het laatste deel van deze serie de vier grootste onderkomens op het WK.

Arena Castelão

Eén van de grootste stadions van het WK, de Arena Castelão, staat in een stad met een Nederlands tintje. Fortaleza is een miljoenenstad die halverwege de zeventiende eeuw als ‘Fort Schoonenborch’ werd opgericht. Tot zover het geschiedenislesje. Het onderkomen moest een flinke renovering ondergaan voordat het aan alle WK-eisen voldeed. Ondanks dat er bij de bouw van het Castelão ook wat problemen waren, was het stadion twee maanden voor aanvang van het WK helemaal klaar.


Arena Castelão - Capaciteit: 64.846

17 juni, zet die datum maar alvast in je agenda. Dan speelt in de Arena Castelão gastland Brazilië een Zuid-Amerikaans onderonsje tegen Mexico. In het stadion, dat voluit Estádio Plácido Aderaldo Castelo wordt genoemd, worden nog drie andere groepswedstrijden gespeeld. Daarnaast wordt in het onderkomen een achtste- en kwartfinale gespeeld.

Arena Corinthians

In de Arena Corinthians wordt de openingswedstrijd van het WK gespeeld: Brazilië – Kroatie. Het stadion werd afgelopen maandag getest tijdens de wedstrijd Corinthians – Botafogo en toen bleek het onderkomen nog niet helemaal gereed voor het WK. Het bouwproces van het stadion in de wijk Itarque kende sowieso veel problemen. Er vielen drie doden bij de herbouwing van de Arena Corinthians, de kosten van de bouw zijn flink overschreden en het dak van het stadion zal pas ná het WK worden gebouwd.

Arena Corinthians - Capaciteit: 65.807

De Arena Corinthians is – zoals de naam al doet vermoeden – het stadion van voetbalclub SC Corinthians, één van de grootste Zuid-Amerikaanse clubs. Door de jaren heen hebben onder andere Sócrates, Garrincha, Ronaldo, Rivaldo, Carlos Tévez en Roberto Carlos bij de club onder contract gestaan. In het stadion van deze grote club zullen zes WK-wedstrijden worden gespeeld: vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale.

Estádio Nacional de Brasília

Eén van de meest indrukwekkende stadions van dit WK is het Estádio Nacional de Brasília. Het perfect rondvormige stadion staat in de hoofdstad van Brazilië (Brasília) en is het nationaal stadion van het land. Het onderkomen wordt in de volksmond ook wel ‘Mané Garrincha’ genoemd, vernoemd naar één van de grootste Braziliaanse voetballers ooit.

Mané Garrincha - Capaciteit: 70.064

Mané Garrincha zal het podium zijn van vier groepswedstrijden. Brasília zal leeglopen voor één van deze groepsduels. Op 23 juni speelt het Braziliaans elftal in het nationaal stadion de tweede groepswedstrijd tegen Kameroen. In de Mané Garrincha zal ook nog een achtste finale, een kwartfinale en de troostfinale worden gespeeld.

Maracanã

Het laatste stadion in deze reeks is ook meteen het meest bijzondere en het meest bekende Braziliaanse stadion: het Maracanã. Het onderkomen in Rio de Janeiro wordt ook wel als dé voetbaltempel beschouwd. Om het stadion helemaal gereed te maken voor het WK werd het flink gerenoveerd. Tijdens de finale van het WK in 1950 zaten liefst tweehonderduizend (!) voetbalsupporters in het stadion. De eindstrijd staat nog altijd te boek als een van de (sportieve) dieptepunten van het nationale elftal. Uruguay versloeg Brazilië in de finale met 2-1.

Maracanã - Capaciteit: 76.804

De afgelopen jaren werd het stadion flink gerenoveerd, waardoor het onderkomen nog maar plek biedt aan een kleine tachtigduizend supporters. Het aankomende WK zal worden afgesloten in de Maracanã. Op 13 juli vindt de finale van het toernooi plaats in het stadion. Neemt het Braziliaans elftal dan revanche op de verloren eindstrijd in 1950?

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner