05.06.2014 07:30

Poule C: Vier aan elkaar gewaagde teams

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. Vandaag gaan we verder met poule C, de groep van Colombia, Ivoorkust, Griekenland en Japan. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen.          

Colombia
Bondscoach: José Pekerman

Sterspelers
Nu Radamel Falcao het WK aan zich voorbij moet laten gaan, zijn de ogen gericht op de andere aanvalsleiders Jackson Martinez (FC Porto) en Carlos Bacca (Sevilla). Falcao is niet tijdig hersteld van een gescheurde kruisband in zijn linkerknie die hij in januari tijdens een competitieduel met AS Monaco opliep. Zo valt de absolute smaakmaker weg en moeten andere sterren opstaan, zoals Martinez en Bacca. Op het middenveld kunnen zij steun verwachten James Rodríguez, Falcao’s teamgenoot bij AS Monaco.

Kwalificatiereeks
Colombia kan terugkijken op een goede kwalificatiereeks. De ploeg van Pekerman eindigde in de CONMEBOL-zone (Zuid-Amerika) op een tweede plek, twee punten achter groepswinnaar Argentinië. Colombia won er van de zestien wedstrijden negen en verloor er vier. Falcao was de topscorer van het land met zes doelpunten in de kwalificatiecampagne.

Kansen
Colombia heeft zeker goede kansen om de volgende ronde van het toernooi te bereiken. Los Cafeteros, zoals hun bijnaam luidt, hebben een fysiek sterke ploeg en kunnen het daarmee iedere tegenstander lastig maken. Wel was het land tijdens de kwalificatiecampagne afhankelijk van Falcao, dus het is de vraag of Colombia ook zonder de sterspeler hoge ogen kan gooien.

Ivoorkust
Bondscoach:
Sabri Lamouchi

Sterspelers
Ivoorkust heeft met Yaya Touré en Didier Drogba twee absolute toppers in de selectie. De middenvelder van Manchester City is de leider op het Ivoriaanse middenveld en moet Drogba (Galatasaray) aan doelpunten helpen. Wanneer Drogba het niet kan waarmaken, heeft de ploeg ook nog Wilfried Bony (Swansea City) en Salomon Kalou (LOSC Lille) achter de hand.

Kwalificatiereeks
Ivoorkust heeft zich vrij eenvoudig voor het WK in Brazilië weten te plaatsen. De ploeg verloor in de eerste groepsfase geen enkele keer en won er vier van de zes. In de daaropvolgende play-offwedstrijden versloegen de Oranje Olifanten over twee duels Senegal. De eerste wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning en het tweede duel in een 1-1 gelijkspel.

Kansen
Hoe ver de Ivorianen in het toernooi komen, is moeilijk te voorspellen. De ploeg van bondscoach Sabri Lamouchi heeft een goede ploeg ter beschikking, al is het de vraag hoe kwetsbaar de verdediging is. Maar als die stand kan houden, kan Ivoorkust best een paar rondes verder komen.

Griekenland
Bondscoach:
Fernando Santos

Sterspelers
De grote uitblinker van Griekenland is Kostas Mitroglou. De spits, die afgelopen winter van het Griekse Olympiakos Piraeus naar Fulham uit Engeland verhuisde, had een groot aandeel in het succes van Olympiakos in de poulefase van de Champions League. Nadat de aanvaller naar Fulham vertrok, kwam hij wegens een blessure weinig meer aan spelen toe. Mitroglou kan in de aanval de nodige steun verwachten van Georgios Samaras van Celtic. Andere steunpilaren zijn Sokratis Papastathopoulos van Borussia Dortmund en Giorgios Karagounis van Fulham.

Kwalificatiereeks
De Grieken hebben in de kwalificatiecampagne weinig te duchten gehad van concurrentie. Het enige team waar Griekenland moeite mee had, was Bosnië-Herzegovina. Dat land werd op doelsaldo eerste in de poule. Beide teams wonnen in hun poule van de tien wedstrijden acht keer en speelden één keer gelijk. Dat is toch een heel knappe prestatie. In de play-offs moest de ploeg van bondscoach Fernando Santos in een tweeluik Roemenië verslaan. Ook daar slaagde het team in. Het won over twee duels met 4-2.

Kansen
Griekenland lijkt op papier het minste elftal te hebben van de vier. Het team moet zien af te rekenen met twee fysiek sterke teams (Ivoorkust en Colombia) en met een technisch sterk team (Japan). Het is daarom zeer de vraag of Griekenland de poule overleeft.

Japan
Bondscoach:
Alberto Zaccheroni

Sterspelers
Het uithangbord van de Japanners is Keisuke Honda. De vrijetrappenspecialist van AC Milan is tevens de aanvoerder van het elftal. Honda is met zijn inzicht en technisch vermogen een belangrijke schakel op het Japanse middenveld. Daar kan hij ook op steun rekenen van onder andere Manchester United-speler Shinji Kagawa.

Kwalificatiereeks
Japan plaatste zich als eerste land voor het WK (op gastheer Brazilië na). De ploeg van bondscoach Alberto Zaccheroni won in de poulefase van de kwalificatiecampagne vijf wedstrijden, speelde twee keer gelijk en verloor één keer. Het bleef Australië daarmee met vier punten voor. In de Confederations Cup van vorig jaar verloor Japan al haar groepsduels. De Aziaten verloren van Brazilië, Italië en Mexico.

Kansen
De Japanners zijn technisch misschien wel een van de betere landen op het WK en ze zien zichzelf als underdog. Volgens sterspeler Honda kan Japan wel eens ‘de reuzendoder van het toernooi’ worden. Japan heeft echter geen gemakkelijke loting, want Ivoorkust, Colombia en Griekenland zijn tegenstanders van formaat.

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner