08.06.2014 09:00

Poule F: Messi hunkert naar succes met Argentinië

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen. Vandaag poule F, de groep Argentinië, Iran, Nigeria en WK-debutant Bosnië-Herzegovina.

Poule F
Argentinië
Iran
Nigeria
Bosnië-Herzegovina

 

Argentinë
Bondscoach: Alejandro Sabella

Sterspelers
In Argentinië zijn alle ogen gericht op Lionel Messi. De superster van de Argentijnen won met FC Barcelona alles wat er te winnen viel, terwijl de erelijst met Argentinië opvallend leeg is. Daar moet in Brazilië verandering in komen en daarom moet Messi zijn land bij de hand nemen. En waarom ook niet? Met Gonzalo Higuain (Napoli), Sergio Agüero (Manchester City) en Angel di Maria (Real Madrid) heeft Messi genoeg sterren bij zich om te schitteren in het buurland van Argentinië.

Kwalificatiereeks
Argentinië kan in Brazilië vertrouwen putten uit de uitstekend verlopen kwalificatiereeks. In de CONMBEBOL-zone (Zuid-Amerika) lieten de Argentijnen alle andere landen achter zich en kwalificeerde zich dus eenvoudig. Ook de doelpunten vielen makkelijk, want in zestien wedstrijden troffen de Zuid-Amerikanen 35 keer het doel. Messi (tien) en Higuain (negen) hadden daar een groot aandeel in.

Kansen
Argentinië hoort steevast tot de favorieten voor de wereldtitel. Als de doelpunten net zo lekker vallen als in de kwalificatie, kunnen de Argentijnen ver komen. De poulefase moet Argentinië sowieso vlekkeloos doorkomen en vanaf de knock-outfase moeten Messi en co echt gaan pieken.

 

Iran
Bondscoach: Carlos Queiroz

Sterspelers
Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic) bracht Iran een jaar geleden in extase door zijn vaderland op eigen houtje naar het WK te schieten. In en tegen Zuid-Korea schoot de voormalig speler van sc Heerenveen, Go Ahead Eagles en SC Cambuur het enige doelpunt tegen de touwen. Een jaar later staat hij aan de vooravond van het WK en moet hij Iran samen met collega-sterpeler Ashkan Dejagah (Fulham) door de poulefase zien te loodsen.

Kwalificatiereeks
De Aziatische kwalificatie ging voor Iran over drie verschillende fases. De laatste poulefase werd betrekkelijk eenvoudig bereikt. Daarin moest Iran de strijd aan gaan met Zuid-Korea. In het allerlaatste groepsduel troffen de Iraniërs Zuid-Korea in een rechtstreeks gevecht. De winnaar plaatste zich rechtstreeks voor het WK en dat werd Iran door het enige doelpunt van Ghoochannejhad.

Kansen
In de kwalificatie toonde Iran aan over een flinke portie vechtlust en teamgeest te beschikken. Samen met de aanvallende speelstijl die bondscoach Carlos Queiroz gebruikt moet dat de Iraniërs door de groepsfase leiden. Dat is in deze poule een hele opgave voor de Iraniërs. Mocht dat lukken, dan is dat de eerste keer in de geschiedenis dat Iran de knock-outfase bereikt op een WK.

 

Nigeria
Bondscoach: Stephen Keshi

Sterspelers
John Obi Mikel (Chelsea) is de denker en de stuurman op het middenveld van Nigeria. Met zijn 27-jarige leeftijd is hij de man die de jonkies uit het team bij de hand moet nemen. Mikel, die beschikt over een sterke pass, is één van de weinige spelers van de Nigeriaanse ploeg die ervaring heeft op het internationale podium.

Kwalificatiereeks
Zonder heel veel moeite heeft Nigeria het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Keshi kwam allereerst een poule met Malawi, Kenia en Namibië zonder nederlaag door. Daarna trof Nigeria Ethiopië in een tweeluik. Die werd over twee wedstrijden eenvoudig met 4-1 gewonnen en was het WK een feit.

Kansen
Deze poule biedt kansen voor Nigeria, maar de Afrikanen hebben één probleem. De equipe mist namelijk ervaring. De meeste spelers in de WK-selectie van Nigeria zijn nog geen 25 jaar. In Brazilië moet blijken of het grote potentieel dat de ploeg wel heeft op kan tegen het gebrek aan ervaring. Wanneer dat slaagt, is het bereiken van de knock-outfase mogelijk.

 

Bosnië-Herzegovina
Bondscoach: Safet Sušić

Sterspelers
Doelpunten maken kan Bosnië als geen ander. Dat is ook niet zo gek met de aanvallers Edin Džeko (Manchester City) en Vedad Ibišević (VfB Stuttgart) in de ploeg. De twee zijn echte doelpuntenmachines, wat ze al aantoonden in de WK-kwalificatie. Met tien (Džeko) en acht (Ibišević) doepunten eindigden de beide Bosniërs als tweede en derde achter Robin van Persie op de topscorerslijst van de WK-kwalificatie in Europa. Tegenstanders op het WK zijn dus gewaarschuwd.

Kwalificatiereeks
Bosnië kende een ijzersterke, maar ook spannende kwalificatiereeks. Na tien groepswedstrijden had het Balkanland met een remise en een nederlaag evenveel punten als Griekenland. Het doelpuntensaldo gaf de doorslag en die was vele malen beter dan die van de Grieken. Daarmee verzekerde Bosnië zich voor het eerst voor het WK.

Kansen
De wereld dient rekening te houden met deze debutant op het WK. Het land heeft met Džeko, Ibišević, Miralem Pjanić (AS Roma), Sejad Salihović (1899 Hoffenheim) en Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe) behoorlijk wat potentie. Bosnië scoort makkelijk en ook de verdediging staat als een huis. De ploeg van bondscoach Safet Sušić heeft absoluut de kwaliteiten in huis om ver te komen in het toernooi.

Door: Steven Koelma

 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner