09.06.2014 09:00

Poule G: Duitsland en Portugal in favorietenrol

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. Vandaag is het de beurt aan Poule G, de groep van Duitsland, Portugal, Ghana en de Verenigde Staten. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen.

Poule G 
Duitsland
Portugal
Ghana
Verenigde Staten

 

Duitsland
Bondscoach: Joachim Löw

Sterspelers
De Duitsers hebben een selectie waar je u tegen zegt. Op elke linie heeft het land spelers waar menig team jaloers op zal zijn. Zo is Manuel Neuer (Bayern München) de onbetwiste doelman van Duitsland. In de verdediging moeten Mats Hummels (Borussia Dortmund),  Jerome Boateng en Philip Lahm (beiden Bayern München) de deur dichthouden. Ook het middenveld bestaat uit veelal spelers van Bayern München. Maar naast Thomas Müller, Toni Kroos, Mario Götze en Bastian Schweinsteiger is ook Mesut Özil (Arsenal) een speler die het verschil kan maken. In de spits probeert Miroslav Klose (SS Lazio) topscorer aller tijden te worden op het WK. Wanneer de aanvaller minimaal één keer scoort, evenaart hij de Braziliaan Ronaldo. Toch kregen de Duitsers tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Armenië (6-1 winst) een flinke klap te verwerken. Marco Reus (Borussia Dortmund) liep een scheurtje in zijn enkelband op en moet daardoor het WK aan zich voorbij laten gaan. Een andere afwezige bij Duitsland is Mario Gomez. De spits van Fiorentina is door bondscoach Joachim Löw niet opgenomen in de selectie, zelfs niet in de voorlopige selectie.

Kwalificatiereeks
De kwalificatiereeks van Duitsland mag indrukwekkend genoemd worden. Die Mannschaft speelde in tien duels slechts één keer gelijk (4-4 tegen Zweden) en won de rest met ruime cijfers. Hoogtepunt was de 1-6 tegen Ierland. De ploeg van Löw werd dan ook simpel eerste, ruim voor Zweden.

Kansen
Duitsland behoort tot de titelfavorieten. Daar bestaan geen twijfels over. Bondscoach Löw zal zelfs veel moeite hebben om een elftal neer te zetten, want hij moet sowieso een aantal belangrijke schakels op de bank zetten. Duitsland overleeft de poule naar alle waarschijnlijkheid relatief eenvoudig. Vanaf dan is de weg vrij om eindelijk eens de wereldtitel te pakken.

Portugal
Bondscoach: Paulo Bento

Sterspelers
Bij Portugal draait alles om Cristiano Ronaldo. De aanvalsleider, die afgelopen seizoen wereldvoetballer van het jaar werd, zorgde er bijna in zijn eentje voor dat Portugal het WK haalde. In de play-offs tegen Zweden nam hij de hele doelpuntenproductie (vier goals) voor zijn rekening. De vleugelspits scoorde in alle Europese competities met Real Madrid maar liefst 51 (!) keer. In de Champions League maakte hij er zeventien, iets wat nog nooit iemand heeft bereikt. Ronaldo kan rekenen op de steun van onder meer Nani (Manchester United), Raul Meireles (Fenerbahçe) en de verdedigers Pepe en Fabio Coentrão (beiden Real Madrid). Ricardo Quaresma van FC Porto is niet meegenomen door bondscoach Paulo Bento.

Kwalificatiereeks
De Portugezen hadden een play-off nodig om een WK-ticket te bemachtigen. De equipe werd in de groepsfase van de kwalificatiereeks tweede achter Rusland, waardoor play-off-wedstrijden tegen Zweden volgden. Nadat er in eigen huis met 1-0 gewonnen werd, versloegen de Portugezen Zweden in Stockholm met 2-3 dankzij wie anders dan Cristiano Ronaldo.

Kansen
Als Ronaldo in goeden doen is, kan Portugal zomaar eens heel ver komen. Met de keiharde verdedigers Pepe en Bruno Alves (Fenerbahçe) is het land naast productief ook sterk achterin. Kijkend naar de kwalificatiereeks zijn de Portugezen toch kwetsbaar. Het Zuid-Europese land won van de tien duels er zes en speelde er drie gelijk. Het verloor één keer van Rusland. In poule G moet het in ieder geval alles geven om tenminste tweede te worden.

Ghana
Bondscoach: Kwesi Appiah

Sterspelers
Ghana heeft een aantal topspelers ter beschikking. Zo kan bondscoach Appiah beschikken over onder meer de sterke middenvelders Michael Essien (AC Milan), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04) en Kwadwo Asamoah, die een belangrijk aandeel had in het kampioenschap van Juventus. De doelpunten moeten komen van Asamoah Gyan (Al-Ain FC) en André Ayew (Olympique Marseille).

Kwalificatiereeks
Ghana beleefde een makkelijke kwalificatiereeks. Het Afrikaanse land werd ingedeeld in een groep met Zambia, Lesotho en Soedan. Daarin ging het met vijftien punten uit zes wedstrijden door naar de volgende fase. In de volgende ronde trof Ghana Egypte. Over twee duels werd het 7-3.

Kansen
Voor Ghana wordt het een zeer lastige kluif om de kwartfinaleplaats van het WK in 2010 te evenaren. Daar werd het toen na strafschoppen uitgeschakeld door Uruguay. Weet Ghana de loodzware poule op dit WK te overleven, is alles mogelijk. Al lijkt het uitgesloten dat Ghana de finale gaat halen.

Verenigde Staten
Bondscoach: Jürgen Klinsmann

Sterspelers
Aangezien Landon Donovan (Los Angeles Galaxy) door bondscoach Jürgen Klinsmann geen uitnodiging heeft gekregen voor de 23-koppige WK-selectie is Clint Dempsey de blikvanger van de Verenigde Staten. De aanvaller, momenteel in dienst van Seattle Sounders, heeft al 104 interlands achter zijn naam staan en is daarmee ook de meest ervaren speler bij de VS. Andere bekenden zijn Jozy Altidore (Sunderland), Michael Bradley (Toronto FC) en Aron Jóhansson (AZ).

Kwalificatiereeks
De Verenigde Staten begonnen in de derde ronde van de CONCACAF-zone (Noord-Amerika). Daar waren Jamaica, Guatemala en Antigua & Barbuda de tegenstanders. Vrij simpel werd de volgende ronde bereikt, waar het WK-ticket definitief veroverd moest worden. In een groep met Costa Rica, Honduras, Mexico, Panama en Jamaica werden de Amerikanen eerste en kon de reis naar Brazilië geboekt worden.

Kansen
De kans om de volgende ronde te bereiken is nihil. De VS hebben het qua loting niet getroffen met zware tegenstanders als Duitsland, Portugal en Ghana. Alleen een wonder kan het immens grote land naar de volgende ronde brengen.

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner