13.06.2014 19:55

Arbitrage speelt hoofdrol bij kleine winst Mexico

Doelpuntenmaker Oribe Peralta viert de 1-0 van Mexico in het WK-duel met Kameroen. (13-6-2014)

Na Brazilië heeft ook Mexico drie punten gepakt in poule A. In een foutenfestijn, waar vooral de arbitrage bij betrokken was, won de ploeg uit Noord-Amerika met de kleinste winstmarge: 1-0.

Vooral de eerste helft stond bol van de fouten. Niet dat spelers het verkeerd deden, de arbitrage uit Colombia had het vaak bij het verkeerde einde. Zo werd er in het eerste kwartier twee keer een doelpunt afgekeurd. Giovani dos Santos werd teruggefloten voor buitenspel nadat zijn inzet uit een voorzet achter Charles Itandje belandde, maar uit de herhaling bleek dat het wel heel erg weinig scheelde. Ook Kameroen kreeg te maken met zo’n beslissing van de scheidsrechter, alhoewel deze juist was. Mexico stapte goed, waardoor een kopbal richting het doel eindigde in een beslissing voor buitenspel.

De openingsfase was voor Mexico, maar Kameroen kreeg via Samuel Eto’o de beste kans van de eerste helft. Benoît Assou-Ekotto zette laag voor vanaf links en vond zijn landgenoot. De spits schoot met een stuit richting de linkerpaal, maar zag dat door het effect de bal op de buitenkant van het aluminium belandde. Kameroen leek op te leven door de kans, maar Mexico was het dichtste bij de 1-0. Uit een corner werd de bal verlengd door een speler van Kameroen, waarna Dos Santos van dichtbij binnen tikte. De scheidsrechter floot de oud-speler van FC Barcelona echter voor een tweede keer terug, omdat hij en zijn assistenten dachten dat de corner werd verlengd door een speler van Kameroen.

De tweede helft begon met flink wat agressie. De eerste tien minuten waren saai, mede vanwege de vele blessurebehandelingen die nodig waren. Na een uur spelen kwam Mexico dan wel op voorsprong. Kameroen liet een groot gat vallen in het centrum van de verdediging en daar profiteerden de Noord-Amerikanen van. Een inzet van Dos Santos werd nog gered door Itandje, maar de rebound van Oribe Peralta was de Afrikaanse goalie te machtig: 1-0.

Kameroen wisselde tien minuten voor tijd aanvallend, maar het samenspel van de Afrikanen was niet goed. Simpele ballen kwamen niet aan en persoonlijke duels werden verloren. Hierdoor kwam Mexico niet in de problemen en staat het door de 1-0 overwinning tweede in poule A. Brazilië staat bovenaan na de 3-1 overwinning op Kroatië, dat onderaan staat.

Door: Jos Boesveld