14.06.2014 22:55

Costa Rica stunt tegen Uruguay

Costa Rica heeft zaterdagavond vriend en vijand verrast door Uruguay te verslaan. Dankzij een doelpunt van sterspeler Joel Campbell, een rake kopbal van Óscar Duarte en een fraaier treffer van Marcos Ureña, bogen de Costa Ricanen in de tweede helft een 0-1 achterstand om naar een 3-1 overwinning.

In Groep D zouden volgens de kenners Uruguay, Engeland en Italië om de bovenste twee plekken strijden. Met het vooruitzicht dat de Zuid-Amerikanen ook nog tegen de twee Europese landen moeten spelen, was winst tegen Costa Rica 'een must’ voor het Uruguayaanse voetbalelftal. Zonder de geblesseerde Luis Suárez begon Uruguay echter niet erg sterk aan de wedstrijd. De Costa Ricanen beten knap van zich af, waardoor het team van Oscar Tabárez enkel gevaarlijk kon worden uit dode spelmomenten.

Het was dan ook geen grote verrassing dat het openingsdoelpunt vanaf elf meter werd gemaakt. Júnior Diáz hield in het strafschopgebied de kopsterke Diego Godín vast, wat hem duur kwam te staan. De Duitse scheidsrechter Felix Brych zag de overtreding van de Costa Ricaan en wees resoluut naar de stip. Sterspeler Edinson Cavani ging achter de bal staan, bleef koel en schoot de strafschop laag in de rechterhoek.

Joel Campbell, onthoud die naam. De 21-jarige Costa Ricaan liet gedurende de hele wedstrijd leuke dingen zien. In de eerste helft schoot de Arsenal-speler van ver de bal rakelings naast de linkerkruising en in de tweede helft bekroonde hij zijn goede optreden met een doelpunt. Tien minuten na rust maakte Campbell na een uitstekende aanval van Costa Rica de gelijkmaker, door met een dropkick de bal genadeloos achter Fernando Muslera te schieten.

Het bleef echter niet bij 1-1. Costa Rica hield verdedigend eenvoudig stand en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Een paar minuten na de gelijkmaker kwamen de Centraal-Amerikanen zelfs op voorsprong. Een vrije trap van Christian Bolaños werd door Duarte in de lange hoek gekopt. In het restant van de wedstrijd probeerde Uruguay wel terug te komen, maar echt gevaarlijk werden de Zuid-Amerikanen niet meer. Vlak voor tijd werd het Costa Ricaanse feest compleet gemaakt, toen invaller Marcos Ureña op aangeven van Campbell voor de 1-3 tekende. Maxi Pereira kon zijn woede in de blessuretijd niet beheersen en pakte rood door de Costa Ricaanse sterspeler een rotschop te verkopen.

Het wordt nog een helse klus voor Uruguay om de groepsfase op het WK te overleven. Komende donderdag spelen de Zuid-Amerikanen tegen Engeland. Costa Rica heeft alle verwachtingen overtroffen en mag gerekend worden als één van de verrassingen van het toernooi.

Door: Vincent Houttuin