15.06.2014 22:56

Eenvoudige zege voor Frankrijk

Frankrijk is het WK goed begonnen met een overtuigende overwinning op een zwak Honduras. Spannend was het in Porto Alegre nauwelijks meer nadat Honduras vlak voor rust met tien man kwam te staan. Twee doelpunten van Karim Benzema en een eigen doelpunt van doelman Noel Valladares zorgden voor de eindstand: 3-0.

In de eerste helft toonden de Fransen over een sterk elftal te beschikken en demonstreerde Honduras vooral zijn zwakte. Het land uit Midden-Amerika kwam er nauwelijks aan te pas en mocht van geluk spreken dat het slechts een treffer te verwerken kreeg. Frankrijk zocht continu de aanval, maar had Wilson Palacios nodig om de score te openen. Twee minuten voor rust duwde de Hondurese verdediger Paul Pogba in de eigen zestien naar de grond en een strafschop was het gevolg. Palacios kreeg bij deze actie zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten. De toegekende strafschop werd door Karim Benzema feilloos achter de kansloze Noel Valladares geschoten. Dat het tot aan de 43e minuut duurde dat de eerste Franse treffer viel, had Honduras vooral te danken aan de lat. Het aluminium stond namelijk twee keer een treffer van Frankrijk in de weg. Na een kwartier schoot eerst Blaise Matuidi, via de vingertoppen van Valladares, op de lat. Enkele minuten later kopte Antoine Griezmann vol op het aluminium.

Na de hervatting was het al snel 2-0 en was alle spanning, als daar nog sprake van was, definitief verdwenen. Matuidi bereikte Benzema met een hoge bal en van dichtbij schoot de spits richting de goal. Zijn inzet belandde op de paal en leek daarna over de lijn te rollen. Het bleek echter doelman Valladares te zijn die de bal over zijn eigen doellijn frommelde . Voor het eerst dit toernooi bood de doellijntechnologie uitkomst en zo had Frankrijk officieel voor de tweede keer gescoord. Twintig minuten voor tijd maakte Benzema wel zijn tweede doelpunt. Een schot uit de tweede lijn van Mathieu Debuchy werd onderweg aangeraakt en kwam daardoor voor de voeten van Benzema terecht. Vanuit een moeilijke hoek schoot de spits de bal vervolgens kiezelhard in het Hondurese doel. Honduras, dat na rust met tien man aan een kansloze missie was begonnen, speelde hard en was absoluut niet gevaarlijk. De ploeg uit Midden-Amerika moet zodoende nog wachten op een eerste overwinning tijdens een WK.

Door: Roel Egberts