17.06.2014 22:50

Indrukwekkend schouwspel zonder doelpunten

Negentig minuten lang hebben Brazilië en Mexico een waar voetbalspektakel op de mat gelegd, waarin doelman Guillermo Ochoa kon uitgroeien tot ster van het veld. Het enige wat ontbrak waren doelpunten.

De eerste helft was er dan ook al één om van te smullen. Hoewel beide ploegen niet tot scoren kwamen viel er genoeg te beleven op het veld. Doordat Mexico er vanaf het eerste fluitsignaal de beuk ingooide barstte de strijd al vroeg los. Zowel Brazilië als Mexico creëerde kans na kans en hoewel zich door de opening van Mexico een harde wedstrijd ontwikkelde, ging geen speler over de grens.

De speler die in het fysieke geweld kon uitgroeien tot de uitblinker van de eerste helft was Guillermo Ochoa. Zonder de Mexicaanse doelman had Brazilië in de eerste helft ongetwijfeld op voorsprong gestaan. Waar de doelman na een half uur spelen op stijlvolle wijze een kopbal van Neymar uit de kruising tikte, deed Ochoa dat vlak voor rust nog eens dunnetjes over. Met drie Brazilianen vrij voor zijn neus, kreeg de Mexicaan het voor elkaar om de bal te onderscheppen. Om snel weer te bouwen aan een Mexicaanse aanval. Een tekenend beeld voor het eerste bedrijf. De wedstrijd golfde op en neer, met de neutrale toeschouwer als grote winnaar.

Het voetbalschouwspel werd echter niet alleen in de eerste helft ten tonele gebracht. Na de rust werd het Zuid-Amerikaanse onderonsje op oogstrelende wijze voortgezet. In de tweede helft voetbalden beide ploegen door alsof er geen rust had plaatsgevonden. Thiago Silva zette al na enkele minuten gespeeld te hebben de toon. De Braziliaan kwam hard inglijden op Rafael Marquez en zette zijn noppen op de enkels van de Mexicaan. Een kaart werd er echter niet gegeven, waarna Brazilië binnen enkele seconden de eerste kans al weer kon noteren. Oscar kwam aan de rechterflank door en kreeg alle ruimte om de bal voor te geven op Neymar. Rafael Márquez, amper opgekrabbeld, kon de bal echter net op tijd wegwerken voor Neymar zijn hoofd opnieuw tegen de bal kon zetten.

Het startsein voor een legio aan kansen. Met name Mexico creëerde van afstand kans na kans. Binnen een kwartier spelen vloog het leder maar liefst drie keer enkele centimeters over het aluminium. Maar ook Brazilië kwam weer enkele keren gevaarlijk voor het doel van de uitblinkende Ochoa. Zo krulde publiekslieveling Neymar een vrije trap maar net langs de verkeerde kant van de paal. Waarna diezelfde Neymar enkele minuten later één op één de vuisten vond van de Mexicaanse doelverdediger.

Hoe indrukwekkend het schouwspel dan ook was. Tot doelpunten leidde het niet. Het enige smetje op een wedstrijd die van begin tot eind elke seconde van de wedstrijd om te genieten was.

Door Merten Simons

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner