20.06.2014 08:06

Van Gaal en Bielsa inspireren Chileense ploeg

Als beginnend trainer klom Jorge Sampaoli op daken om trainingen van zijn leermeester Marcelo Bielsa te bekijken. Bekend is ook het verhaal dat hij in een boom ging zitten om zijn ploeg te coachen toen hij van het veld was gestuurd. Het tekent de passie en gedrevenheid van de Argentijnse bondscoach van Chili, die maandag in São Paulo de strijd aangaat met zijn Nederlandse voorbeeld Louis van Gaal. "Ik heb Van Gaal altijd gevolgd en bewonderd'', zo bekent Sampaoli.

Een dubbele beenbreuk maakte al vroeg een einde aan de voetbalcarrière van Sampaoli, die zich toen maar ging richten op het trainersvak. Als amateurcoach trok hij de aandacht met een opvallende foto. Zittend in een boom schreeuwde Sampaoli aanwijzingen naar zijn spelers nadat hij door de scheidsrechter van de bank was weggestuurd. Het betekende het begin van een opvallende trainersloopbaan.

Sampaoli (54) is een bewonderaar van landgenoot Marcelo Bielsa, ook wel bekend als 'El Loco'. Bielsa kan langs de lijn als een gek tekeer gaan, maar laat zijn ploegen ook altijd op een attractieve en aanvallende manier voetballen. De oud-bondscoach van Argentinië en Chili werd geprikkeld door het 'gouden' Ajax uit de jaren 90 van Van Gaal. Op zijn beurt liet Sampaoli zich weer inspireren door Bielsa. Hij stond met een verrekijker op daken om trainingen van de flamboyante Argentijn te bestuderen. Niet voor niets heeft Sampaoli de bijnaam Bielsa 2.0; indirect is hij ook een volgeling van Van Gaal.

Indruk

Voor het eerst staan de twee trainers, die dezelfde filosofie hebben, maandag op het WK tegenover elkaar. De kale Argentijn is sinds 2012 namelijk bondscoach van Chili. Sampaoli trad in de voetsporen van Bielsa, die met Chili op het WK van 2010 de achtste finales haalde. Hij zet de lijn van zijn landgenoot grotendeels voort. "We willen aanvallen, druk zetten en steeds doelgericht zijn. Mijn team mag zich nooit de mindere voelen van de tegenstander'', aldus Sampaoli.

De Chilenen kwalificeerden zich als nummer 3 van Zuid-Amerika voor het WK. De rode brigade, met Alexis Sánchez en Arturo Vidal als grote sterren, maakte vorig jaar op Wembley grote indruk door Engeland met 2-0 te verslaan. Begin dit jaar blies Chili in Stuttgart de Duitsers van het veld, maar het vergat de vele kansen af te maken. Toch sprak iedereen na afloop vol bewondering over de voetbalmachine van Sampaoli.

Op het WK heeft Sampaoli na twee wedstrijden al de prestatie van Bielsa geëvenaard, door zich te kwalificeren voor de achtste finale. De winst op Australië (3-1) kwam nog vrij moeizaam tot stand, maar tegen de aftredende wereldkampioen Spanje (2-0) maakte de ploeg grote indruk. Het zorgt er voor dat Chili met stip is gestegen op het lijstje met favorieten voor de wereldtitel.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner