20.06.2014 19:53

Costa Rica door stunt op Italië naar volgende ronde

Bryan Ruiz
Bryan Ruiz

In poule D heeft Costa Rica voor een enorme stunt gezorgd door zich als eerste te plaatsen voor de volgende ronde. Tegen een zwak Italië werd het 1-0 dankzij een rake kopbal van Bryan Ruiz.

De eerste helft in de Arena Pernambuco te Recife kende weinig hoogtepunten. Zowel Italië als Costa Rica speelde slordig en dit spelbeeld leverde nauwelijks grote kansen op. Costa Rica had in de openingsminuten het initiatief, maar dit leverde alleen een kopkans op voor Celso Borges. Zijn inzet vloog echter over. Daarna trok Italië het spel meer naar zich toe. Dit resulteerde na een half uur in een enorme kans voor Mario Balotelli. Na een schitterende pass van Andrea Pirlo kwam de spits plotsklaps geheel vrij te staan voor Keylor Navas, de doelman van Costa Rica. Balotelli’s lob vloog over Navas heen, maar belandde ook naast het doel.  Toen de excentrieke spits daarna nog een prima schietkans om zeep hielp, leek de eerste helft te eindigen zonder doelpunten.

Het venijn van de eerste 45 minuten zat hem echter in de staart. Eerst ontsnapten de Italianen toen Costa Rica een strafschop onthouden werd. Giorgio Chiellini haalde Joel Campbell neer in het zestienmetergebied en de ploeg uit Midden-Amerika verdiende een strafschop. Scheidsrechter Enrique Osses besloot echter anders. Vlak na die beslissing kwamen de Costa Ricanen alsnog op voorsprong. Júnior Díaz had een fraaie voorzet in huis op Bryan Ruiz en de huurling van PSV kopte knap raak via de onderkant van de lat. De Azzurri moesten in de tweede helft zodoende flink aan de bak om een verliespartij te voorkomen.

Na de hervatting gingen de Italianen vol op de aanval spelen. Zo werden Antonio Cassano en Lorenzo Insigne, beiden aanvallers, al snel binnen de lijnen gebracht door coach Cesare Prandelli. De wisselingen leverden niettemin geen grote mogelijkheden op. Enkel middels afstandsschoten van Pirlo en Matteo Darmian werd Italië gevaarlijk. Beide pogingen werden knap gekeerd door doelman Navas. Costa Rica bleef eenvoudig op de been en was zo nu en dan via de tegenstoot gevaarlijker dan de Italianen. Het bleef 1-0 en zo stuntten de Costa Ricanen want wie had verwacht dat zij zich als eerste zouden plaatsen voor de volgende ronde in een poule met Engeland, Italië en Uruguay? De overwinning van de ploeg uit Midden-Amerika betekende overigens dat het WK er voor de Engelsen op zit en dat Italië en Uruguay in een rechtstreeks gevecht gaan uitmaken wie er samen met Costa Rica naar de volgende ronde gaat.

Door: Roel Egberts