22.06.2014 01:50

Onterecht afgekeurde goal nekt Bosnië

Het is Bosnië niet gelukt een blijvende indruk achter te laten in Brazilië. Het verloor met 1-0 van Nigeria en is daardoor uitgeschakeld. In de eerste helft werd een doelpunt van Edin Džeko onterecht afgekeurd.

Bosnië begon wat onwennig aan de wedstrijd tegen Nigeria en het Afrikaanse land benutte deze onzekerheid. Zo moest Haris Medunjanin al vroeg aan de noodrem trekken toen Ahmed Musa er met de bal vandoor ging en kon Asmir Begović aan het werk op diverse schoten. Toch leek Bosnië uit het niets op een voorsprong te komen. Wie anders dan Džeko meldde zich voor de goal om te scoren, maar de lange spits werd onterecht teruggefloten voor buitenspel. Džeko rondde keurig af in de rechterhoek en uit de herhaling bleek dat er van buitenspel geen sprake was.

Nigeria gaf er maar weinig om en kwam acht minuten later zelfs op een voorsprong. Emmanuel Emenike zette aanvoerder Emir Spahić makkelijk weg aan de rechterkant en vond Peter Odemwingie. De aanvaller bleef kalm en schoof de bal tussen de benen van Begović door: 1-0.

Ook in de tweede helft meldde Nigeria zich meer voor het doel dan dat Bosnië dat deed. Het land van Miralem Pjanić had vooral moeite met de snelheid en kracht van de Nigeriaanse aanvallers. Vooral Emenike was een ware plaag aan de rechterkant van het veld. De spelers voetbalden met in de gedachte het feit dat Nigeria sinds 1998 niet meer had gewonnen op een mondiaal eindtoernooi en bleven het doel van Begović onder vuur nemen. De goalie staat echter onder de lat bij Stoke City en stond  wel voor hetere vuren. Hij hield zijn doel schoon, maar omdat Bosnië aanvallend weinig meer kon brengen, alhoewel Džeko nog de paal raakte, eindigde de wedstrijd in 1-0.

Door de overwinning lijkt Nigeria de beste papieren te hebben om samen met Argentinië naar de volgende ronde te gaan. De Afrikanen hebben vier punten, tegen één punt van Iran. Bosnië is na twee duels puntloos en is uitgeschakeld in Brazilië.

Door: Jos Boesveld