23.06.2014 01:57

Varela houdt WK-droom Portugal in leven

Door een hele late treffer van Varela houdt Portugal nog een beetje hoop op een plek in de achtste finales. De invaller scoorde in de vijfde en laatste minuut van de blessuretijd de 2-2 tegen de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten en Portugal maakten er een boeiend schouwspel van in de eerste 45 minuten. Het begin was dan ook goed, met een goal van Nani in de vijfde minuut. Geoff Cameron verlengde per ongeluk een voorzet, die Nani oppikte en achter Tim Howard schoot. De Verenigde Staten beten van zich af, maar dit gebeurde vooral vanuit de tweede lijn. Vlak voor rust was Portugal meerdere keren dicht bij de 0-2. Bij beide momenten was Nani betrokken. Eerst vond hij de vuisten van Howard na een droge knal in de linkerhoek, vervolgens raakte hij in de blessuretijd de rechterpaal na een lage schuiver.

De Verenigde Staten waren vooral met afstandsschoten gevaarlijk, maar dat veranderde tien minuten na rust. Via een snelle uitbraak kwam de bal bij Michael Bradley, die op vijf meter van het doel de bal voor het intikken had. De middenvelder schoot hard richting doel, maar daar kon Ricardo Costa op de doellijn redding brengen. Het kondigde een offensief aan, dat uiteindelijk leidde tot de gelijkmaker. Jermaine Jones pikte de bal rond twintig meter van het doel op, kapte Nani kinderlijk eenvoudig uit en schoot keihard raak in de rechterhoek: 1-1.

Portugal besefte dat het bar weinig had aan een gelijkspel en ging nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe voorsprong. Hierbij gaf het echter ruimte weg en daar profiteerde Clint Dempsey optimaal van. De aanvaller van de Verenigde Staten kreeg een korte voorzet van Graham Zusi en werkte de bal met zijn lichaam over de doellijn. Portugal had nog enkele minuten om iets terug te doen, maar de verslagenheid heerste in het elftal van Cristiano Ronaldo. De superster leek niets meer te kunnen brengen, maar was in de laatste seconden dan toch belangrijk. Een puntgave voorzet vanaf rechts belandde op het hoofd van Varela, die met een belangrijk doelpunt Portugal (voorlopig) in het toernooi houdt.

Het land staat samen met Ghana op één punt in groep G, terwijl Duitsland en de Verenigde Staten vier punten hebben. Portugal speelt nog tegen Ghana, terwijl Duitsland en Verenigde Staten gaan uitmaken wie er eerste wordt in de poule.

Door: Jos Boesveld