23.06.2014 23:52

Mexico overklast Kroatië en treft Oranje

Het is Mexico voor de zesde keer op rij gelukt om de achtste finales te halen op een WK. Door een 1-3 overwinning op Kroatië wordt het tweede in poule A en treft het in Oranje de volgende tegenstander.

Het wonderbaarlijke van de eerste helft bij Kroatië – Mexico was het feit dat het spel wel op en neer ging, maar dat het nooit echt spannend werd. Beide landen hadden moeite om door te dringen tot het doel, waardoor grote kansen schaars waren. Eigenlijk was Héctor Herrera als enige dicht bij een doelpunt. Van twintig meter haalde hij uit richting de rechterhoek, maar de harde knal van de Mexicaan spatte uiteen op de lat.

Het typeerde de wedstrijd dat Mexico al in de 53e minuut begon met tijdrekken. Met in het achterhoofd de voorsprong van Brazilië wisten de Mexicanen dat een gelijkspel genoeg was voor een plek in de achtste finales. Gelukkig voor de neutrale toeschouwer werd de wedstrijd na een uur spelen interessanter. Mexico verdiende een penalty na hands van Darijo Srna, maar kreeg deze niet en Vedran Ćorluka haalde een Mexicaanse inzet met het hoofd van de lijn.

Het werd duidelijk dat Kroatië steeds minder te brengen had en de 0-1 kwam dan ook niet als een verrassing. In de 72e minuut was het aanvoerder Rafael Márquez die met een kopbal uit de corner de openingstreffer maakte. Drie minuten later gooide Andrés Guardado de wedstrijd in het slot. Met een bekeken schot in de zestien verschalkte hij de Kroatische goalie en bepaalde daarmee de stand op 0-2. Kroatië brak en kon het goede veldspel niet meer opbrengen. Vlak voor tijd werd het zelfs nog 0-3 door een kopbal van Javier Hernández. Kroatië kon in de slotfase ook nog even juichen, toen Ivan Perišić de eretreffer onder Ochoa door schoot: 1-3.

Door de overwinning van Brazilië en de overwinning van Mexico is het duidelijk dat Oranje de Mexicanen treft in de achtste finale. Deze wedstrijd wordt op zondag 29 juni gespeeld en is natuurlijk live te volgen bij Voetbal.com

Door: Jos Boesveld