24.06.2014 23:55

Colombia houdt honderd procent score

Colombia heeft met een 4-1 zege Groep C als winnaar afgesloten met negen punten uit drie wedstrijden. De Colombianen maakten goed gebruik van het feit dat Japan moest aanvallen en counterden eenvoudig naar een grote zege. De doelpunten werden gemaakt door Jackson Martinez (2), Juan Cuadrado en James Rodriguez.

De eerste helft was duidelijk voor Japan. Colombia begon voortvarend, maar na tien minuten namen de Japanners het initiatief over. Het betaalde zich echter niet uit in kansen en de Colombiaanse goalie David Ospina werd niet aan het werk gezet. Geheel tegen de verhouding in kwamen de Zuid-Amerikanen op voorsprong. Yasuyuki Konno vloerde Adrian Ramos en arbiter Proença kon niks anders dan de bal op de stip leggen. Juan Cuadrado faalde niet en zette zo zijn team op 1-0.

Japan gaf niet op, zeker niet omdat in de andere wedstrijd in deze groep (Ivoorkust-Griekenland) nog altijd een brilstand op het scorebord stond en dat betekende dat Japan officieel nog niet was uitgeschakeld. Shinji Kagawa testte Ospina met een hard geplaatst schot, maar de keeper capituleerde niet. Op een vrije trap van Keisuke Honda was hij wel kansloos, maar hij had de mazzel dat de speler van AC Milan rakelings naast schoot.

Vlak voor de rust werd Japan beloond voor het aanvallende spel. Eerst kwamen de Aziaten nog goed weg nadat Jackson Martinez een enorme kans op 2-0 had laten liggen. Niet veel later zette Honda van rechts goed voor en Shinji Okazaki kopte vallend de gelijkmaker tegen de touwen. Vlak na de goal van Okazaki floot Proença voor de rust en hadden de Japanners nog altijd een beetje hoop om door te bekeren. En in de rust kregen de Japanners ook nog eens te horen dat Griekenland op voorsprong was gekomen. Een doelpunt zou volstaan om door te bekeren.

De rust deed Japan echter niet goed. Colombia kwam feller uit de kleedkamers en dat leidde na tien minuten in de tweede helft tot de 2-1 voor de Colombianen. James Rodriguez zette met een slim passje Martinez vrij voor Eiji Kawasima en dit keerde faalde de spits niet en schoot de bal hard tegen de touwen.

De Japanners kregen na de 2-1 nog goede kansen via Honda en Okubo maar of Ospina redde, of het vizier stond niet op scherp. Acht minuten voor tijd was het over en sluiten voor Japan. Rodriguez stuurde Martinez weg en de spits maakte met zijn tweede van de avond een eind aan alle Japanse hoop. Rodriguez zelf maakt de mooiste van de avond nadat hij Kawashima met een heerlijk lobje klopte.

In de slotfase van de wedstrijd werd er ook geschiedenis geschreven. Keeper Faryd Mondragon viel in en dat betekende dat hij met 43 jaar en 3 dagen de oudste speler ooit is die op een WK actief is geweest. De ervaren goalie zat al bij de Colombiaanse selectie tijdens het WK in 1994.

Voor Japan zit het WK erop na het verlies. Colombia treft in Uruguay een geduchte tegenstander in de achtste finale.