24.06.2014 23:55

Samaras dompelt Ivoorkust in rouw na laat doelpunt

Griekenland heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de achtste finale van het WK. De Grieken versloegen in Fortaleza Ivoorkust na een laat gegeven strafschop. Giorgios Samaras benutte de buitenkans, waardoor de Grieken het in de volgende ronde opnemen tegen Costa Rica.

Beide landen wisten dat een overwinning genoeg was voor een ticket naar de achtste finales. Toch hielden de twee teams zich in de beginfase in. Pas na ruim twintig minuten was het Ivoorkust dat een kans kreeg. Yaya Touré had een kans om in de zestien meter uit te halen, maar de middenvelder van Manchester City wilde de bal nog afleggen op Didier Drogba. Die pass kwam echter niet aan, waardoor Touré de eerste kans om zeep hielp.

Griekenland kwam pas na ruim een half uur uit zijn schulp. Eerst was het José Holebas die uit een counter hard op de lat schoot na een passje van Giorgios Samaras hard. Vlak hierna moest doelman Boubacar Barry ingrijpen op een harde en lage vrije trap van Giorgios Karagounis. De Grieken drongen meer aan en de ploeg van Fernando Santos kwam zelfs drie minuten voor rust op voorsprong. Cheick Tioté kaatste de bal veel te zacht terug, waardoor invaller Andreas Samaris er met de bal vandoor ging. Samaris ging de een-twee aan met Samaras en schoot onberispelijk langs doelman Barry.

De Ivorianen moesten nu weer scoren om ook de groepsfase voor het eerst in de geschiedenis te overleven. Direct na rust ging het elftal van Sabri Lamouchi op zoek naar die belangrijke treffer, maar het duurde een tijdje voordat de ploeg echt grote kansen kreeg. Aan de andere kant kregen de Grieken wel twee flinke kansen. Eerst schoot Dimitrios Salpingidis hard op de vuisten van doelman Barry en vervolgens schoot Karagounis van ruime afstand ziedend hard op de lat. Even later belandde een voorzet van Vasilios Torosidis ook nog op de paal.

Lamouchi haalde Tioté naar de kant en bracht Wilfried Bony in. Die wissel pakte goed uit, want de spits van Swansea City schoof een voorzet vanaf links van Gervinho langs doelman Glykos en noteerde zo de 1-1. Het was het tweede WK-doelpunt voor de oud-speler van Vitesse en het tiende doelpunt voor zijn land. Griekenland drong nog een keer aan en kreeg in extremis nog een strafschop. Samaras werd volgens de arbiter op zijn tenen getrapt, maar het was zeer de vraag of Samaras geraakt werd. De aanvaller van Celtic benutte het buitenkansje zelf en leidde Griekenland voor het eerst in de geschiedenis een ronde verder. Daarin treft het Costa Rica.