25.06.2014 23:45

Tien man Ecuador uitgeschakeld ondanks punt

De Ecuadoraanse doelman Alexander Domínguez speelt een puike wedstrijd en houdt tegen de sterke Franse aanvalslinie zijn doel schoon. (25-06-2014)

Ecuador heeft zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde van het WK. De Zuid-Amerikanen waren niet bij machte om de punten van Frankrijk af te snoepen. In Estadio Maracana werd er niet gescoord: 0-0.

Frankrijk dicteerde weliswaar het spel, maar de ploeg van bondscoach Didier Deschamps, dat met een half B-team speelde, creëerde vrij weinig kansen. Alleen Paul Pogba was dichtbij een treffer, maar zijn kopbal werd maar net over het doel getikt door doelman Alexander Domínguez.

Ecuador, dat moest winnen vanwege de voorsprong van Zwitserland tegen Honduras, stelde daar ook bijna niets tegenover. Alleen Enner Valencia was één keer gevaarlijk. De aanvaller torende hoog boven de gehele Franse defensie uit, maar zijn kopbal werd gered door doelman Hugo Lloris, die de bal tegen zijn benen aan zag komen.

Waar er in de eerste helft vrijwel niets gebeurde, was de tweede helft een stuk spectaculairder. Twee minuten na rust tikte Antoine Griezmann een voorzet van rechtsback Bacary Sagna via Domínguez op de paal. Vlak hierna sloeg het noodlot voor Ecuador toe. Antonio Valencia ging vol op het scheenbeen van Lucas Digne staan en kreeg daarvoor de rode kaart toegewezen. Ecuador moest nu met tien man proberen een doelpunt te maken.

Toch leek de rode kaart Ecuador goed te doen. De Fransen drongen meer naar voren aan, waardoor er veel ruimte achterin was. Christian Noboa strafte dat bijna af, maar de international schoot de bal met zijn rechtervoet net naast. Frankrijk kreeg hierna ook goede kansen, maar onder meer Paul Pogba en Blaise Matuidi hadden het vizier niet op scherp staan.

Tien minuten voor tijd zette Ecuador alles op alles. Dat leidde ook tot twee grote kansen. In eerste instantie schoot Michael Arroyo hard naast, en vervolgens zag Vitesse-aanvaller Renato Ibarra na een prima actie zijn inzet gekeerd worden door Lloris. Dat waren ook de laatste kansen voor Ecuador. Frankrijk leek hierna de overwinning binnen te slepen, maar keer op keer stond Domínguez in de weg. Zo redde hij meerdere pogingen van Karim Benzema en invaller Oliver Giroud en nog een schot van invaller Loïc Remy.

Gescoord werd er ook niet meer, waardoor Frankrijk groepswinnaar is geworden met zeven punten uit drie wedstrijden. Voor Ecuador zit het toernooi erop. De ploeg behaalde vier punten, maar Zwitserland won van Honduras, waardoor de Zwitsers zich als tweede kwalificeren voor de achtste finales. Frankrijk neemt het nu op tegen Nigeria, terwijl Zwitserland het op moet nemen tegen Argentinië.

Door: Rijcko Treep