25.06.2014 23:46

Shaqiri knalt Zwitserland naar achtste finale

Zwitserland kan zich gaan opmaken voor een achtste finale tegen Argentinië. Drie doelpunten van Xherdan Shaqiri bezorgden Zwitserland een 0-3 overwinning op Honduras en daarmee een ticket voor de knock-outfase.

Na zes minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Waar Shaqiri twee minuten eerder nog een levensgrote kans miste, was het binnen even later wel raak.  Met een juweel van een doelpunt zette de aanvaller Zwitserland op een voorsprong. Op zijn Arjen Robbens dribbelde Shaqiri vanaf de rechter zijlijn naar het midden van het veld om vervolgens verwoestend uit te halen in de kruising van het Hondurese doel.

Waar de wedstrijd in de eerste zes minuten nog heerlijk op en neer golfde, was het na de openingstreffer al snel gebeurd met het aanvallende spel van Honduras. De middenlijn leek moeilijk te passeren voor het team van Luis Suárez. Zwitserland liet weliswaar het initiatief aan de Zuid-Amerikanen, maar Honduras ontbrak het aan de creativiteit om daar iets mee te doen.

Sterker nog, Na een klein half uur spelen was het opnieuw Shaqiri die zijn naam op het scorebord zag verschijnen. Met een schitterende steekpass op maat zette Josip Drmić de smaakmaker vrij voor doelman Noel Valladares. Voor Shaqiri was het vervolgens een koud kunstje de bal langs de sluitpost te schuiven en de score te verdubbelen.

Voor Zwitserland was het vervolgens vooral afwachten wat er bij Ecuador-Frankrijk gebeurde. Pogingen om de score uit te breiden ondernam Zwitserland nauwelijks. Verder dan de bal overspelen kwam het team van Ottmar Hitzfeld zelden, waardoor een overwinning van Ecuador op Frankrijk nog steeds roet in het eten kon gooien.

Zo  eentonig als de eerste helft was, zo tegenovergesteld was het tweede bedrijf. Of het een donderspeech van Luis Suárez is geweest of een alles of niets poging van Honduras is de vraag. Maar een feit was dat er na rust een totaal ander Honduras op het veld stond. Een Honduras dat kans op kans creëerde. Ballen van de doellijn, doelman Diego Benagli die verschillende keren redding bracht in een één tegen één situatie met Hondurese spitsen. Alles moest er aan te pas komen om de nul op het scorebord te houden.

Volledig tegen de verhoudingen in was het dan ook Zwitserland dat twintig minuten voor tijd de 0-3 op het scorebord zette. Met zijn derde doelpunt van de avond was het opnieuw Shaqiri die het net vond. Wederom hield Drmić in het strafschopgebied het overzicht en zette Shaqiri vrij voor de Hondurese doelman, die de wedstrijd vervolgens eenvoudig in het slot gooide en Zwitserland naar de achtste finales schoot.

Door: Merten Simons