26.06.2014 19:53

Portugal verlaat WK met winst op Ghana

Cristiano Ronaldo heeft eindelijk zijn eerste treffer op het WK in Brazilië te pakken. Het zal ook de laatste treffer van de Portugees zijn, want ondanks de overwinning op Ghana (2-1) moet Portugal naar huis. Duitsland en de Verenigde Staten blijven zowel Portugal als Ghana voor in Groep G.

Portugal was tijdens de eerste helft de bovenliggende partij. Met name Cristiano Ronaldo kreeg een aantal goede mogelijkheden. Na een voorzet van João Pereira leek de Portugese vedette raak te koppen, maar doelman Fatawa Dauda bracht redding. Een minuut later kreeg Ghana een dot van een kans. Na een lange bal van achteruit had Asamoah Gyan moeten scoren, maar de Ghanees stuitte op de Portugese goalie Beto.

Na een half uur spelen kwam de ploeg van bondscoach Paulo Bento op voorsprong. Een matige voorzet van Miguel Veloso werd door verdediger John Boye van richting veranderd. Via het been van Boye verdween de bal, via de binnenkant van de paal, in het doel: 1-0. Portugal probeerde vervolgens de score te verdubbelen, maar kwam voor de theepauze niet meer tot scoren.

Ghana kwam in de tweede helft goed uit de kleedkamer. De Afrikanen kwamen na een klein uur spelen dan ook op gelijke hoogte. Gyan kopte een schitterende pass met buitenkant links van Kwadwo Asamoah tegen de touwen: 1-1. Vier minuten later had Ghana zelfs op voorsprong moeten komen. Abdul Waris kreeg op aangeven van Asamoah een grote kopkans, maar mikte naast.

De ploeg van bondscoach Kwasi Appiah bleef jagen op een treffer. De Afrikanen waren in de tweede helft grotendeels de betere ploeg, maar kregen in de tachtigste minuut de deksel op de neus. De sluitpost van Ghana ging flink in de fout, waardoor Ronaldo een opgelegde mogelijkheid kreeg. De Portugese vedette twijfelde niet en haalde verwoestend uit: 2-1. Even later kreeg Ronaldo wederom een grote mogelijkheid op een treffer, maar weer faalde Ronaldo oog in oog met Dauda. Ondanks de overwinning van Portugal moet de ploeg van bondscoach Paulo Bento naar huis.

Door: Jurre Hermans