26.06.2014 23:52

Tien Belgen stellen groepszege veilig

Goed was het wederom niet wat België liet zien, effectief wel. Zonder heel goed te spelen werd Zuid-Korea met 1-0 verslagen en is de ploeg winnaar van groep H. De Koreanen zijn door de nederlaag uitgeschakeld.

De Belgen waren al zeker van de achtste finales. Dat was ook duidelijk terug te zien in de basisopstelling, want bondscoach Marc Wilmots had zijn basiself maar liefst op zeven posities gewijzigd. Hij gaf spelers rust of wilde geen risico nemen met spelers die op scherp staan.

De B-ploeg van de Rode Duivels kon niet overtuigen tegen Zuid-Korea, iets wat de sterkst mogelijke basisopstelling van de Belgen tegen Algerije en Rusland ook al niet lukte. Aanvallend werd er veel te weinig gebracht en dat zorgde ervoor dat er amper kansen te noteren vielen. Dries Mertens was de enige die de openingstreffer op zijn schoen had. Via een paar Zuid-Koreaanse benen had de aanvaller de bal voor het inschieten, maar hij joeg de bal keihard over.

Zuid-Korea wist zich geen raad met de omschakelingsmogelijkheden die er lagen. Wanneer de Aziaten gingen counteren, was er veel te snel balverlies. Toch had de ploeg van bondscoach Hong Myung-Bo best op voorsprong kunnen komen. Na een half uur werd doelman Thibaut Courtois twee keer aan het werk gezet. De sluitpost van Atlético Madrid deed zijn werk echter perfect en voorkwam een achterstand.

Op slag van rust ging Steven Defour over de schreef. De middenvelder ging veel te hard door op Shin-Wook Kim. Hij gaf Ben Williams geen keus en kreeg rood. Daarom trok België zich in de tweede helft terug op eigen helft en liet het initiatief aan Zuid-Korea. Heung-Min Son was met een verdwaalde voorzet op de lat nog het dichtst bij een Aziatische treffer. België gokte op de counter, maar speelde weinig tot niets klaar.

Omdat Zuid-Korea ook niet bij machte was om het tien Belgen lastig te maken, bleef België makkelijk in de wedstrijd. In de wetenschap dat een punt ook genoeg was voor de groepszege, maakte België ook niet overdreven veel haast en hoopte het net als in de voorgaande poulewedstrijden op een doelpunt in de slotfase. Dat gebeurde nu opnieuw. Divock Origi schoot recht op doelman Seung-Gyu Kim, maar hij blunderde en liet de bal los. De mee naar voren gekomen verdediger Jan Vertonghen was er als de kippen bij en schoot de oud-Ajacied de bal dertien minuten voor tijd tegen de touwen.

Door de overwinning heeft België voor het eerst in de historie alle drie groepswedstrijden op een WK gewonnen. In de achtste finales treffen onze zuiderburen de Verenigde Staten. Voor Zuid-Korea is het doek gevallen en moet naar huis.