29.06.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Costa Rica – Griekenland

De groepsfase is klaar en met enkele verrassingen gaan we de achtste finales in. Zestien landen nemen het tegen elkaar op en hopen op een plek in de kwartfinales. In dit artikel behandelen we het duel Costa Rica – Griekenland.

Dit is een wedstrijd tussen de grootste verrassing op het toernooi tegen de grootste ontsnapping. Costa Rica pakte zeven punten in een groep met Engeland, Italië en Uruguay, terwijl Griekenland in de blessuretijd tegen Ivoorkust een ietwat merkwaardige penalty meekreeg. Georgios Samaras werd licht aangeraakt, schopte vervolgens in de grond, maar mocht tot zijn eigen verbazing vanaf elf meter de 1-2 op het scorebord schieten. Samaras faalde niet en bereikte zodoende de achtste finales met zijn land.

De (onbekende) held van Costa Rica

In een verdedigende 4-5-1 formatie bestreed Costa Rica de grote namen in het internationale voetbal. Natuurlijk zijn Joel Campbell en Bryan Ruiz veelvuldig genoemd en geroemd, maar in hun schaduw staat Celso Borges. De verdedigende middenvelder van Costa Rica was in elke wedstrijd actief, speelt met nummer vijf en is een belangrijke schakel in het elftal. Borges schaart zich met een passzuiverheid van ruim 85 procent in de top op dit Wereldkampioenschap.

Wat echter opvalt is dat Borges veelvuldig gebruik maakt van het welbekende balletje breed. Voor elke middenvelder is dit een negatieve statistiek, omdat een bal breed één van de meest gevaarlijke ballen is om te versturen. In het team van Costa Rica wordt dit echter omgevormd tot het positieve. Wie bereikt Borges namelijk veelvuldig met zijn passing? De zwervende Ruiz.

Doelpuntenmakers:
- Joel Campbell (1)
- Óscar Duarte (1)
- Bryan Ruiz (1)
- Marcos Ureña (1)

Kaarten:
Geel: José Cubero (1), Giancarlo González (1).

Spartaans middenveld bij Griekenland

Ook de Europeanen spelen in een 4-5-1 formatie, zij het dat het hart van de middelste linie dicht op elkaar speelt. Met de ervaren rotten Kostas Katsouranis en Giorgios Karagounis lijkt dit de ideale combinatie, maar niets is minder waar. Vanuit deze twee spelers moet de creativiteit komen, maar het feit dat Griekenland nog maar twee keer gescoord heeft, waarvan één doelpunt uit een penalty, zegt al genoeg. De Grieken hebben het vooral moeilijk met het penetreren van de zestien. Van de 33 schoten die in totaal werden gelost in de groepsfase, werden er maar liefst 19 afgevuurd van buiten het strafschopgebied.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de schaarse kansen die de Grieken hebben gecreëerd vooraf gegaan zijn door passing op het middenveld. In slechts enkele gevallen weet een middenvelder met een steekpass iemand vrij voor de keeper te zetten in de zestien. Tegen Ivoorkust lukte dit één keer, tegen Japan drie keer (waarvan twee corners) en tegen Colombia wel drie keer. Bij geen enkele pass is één van de twee ervaren middenvelders betrokken. Het is vaak de back Vasilios Torosidis die mee opkomt of Samaras die zich uit laat zakken.

Doelpuntenmakers:
- Georgios Samaras (1)
- Andreas Samaris (1)

Kaarten:
Geel: Sokratis (1), Dimitrios Salpingidis (1), Georgios Samaras (1), Vasilios Torosidis (1).
Rood: Kostas Katsouranis (indirect, 1)

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner