30.06.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Frankrijk – Nigeria

Karim Benzema maakt vlak voor rust de 1-0 tegen Honduras, door een strafschop te benutten. (15-06-2014)
Karim Benzema maakt vlak voor rust de 1-0 tegen Honduras, door een strafschop te benutten. (15-06-2014)

De groepsfase is klaar en met enkele verrassingen gaan we de achtste finales in. Zestien landen nemen het tegen elkaar op en hopen op een plek in de kwartfinales. In dit artikel behandelen we het duel Frankrijk – Nigeria.

De Fransen plaatsten zich betrekkelijk eenvoudig voor de volgende ronde. Al na twee groepswedstrijden, tegen Zwitserland en Honduras, werd duidelijk dat de achtste finale een feit was. In de laatste groepswedstrijd speelden de Europeanen gelijk tegen Ecuador. Nigeria plaatste zich ondanks een nederlaag in de laatste groepswedstrijd als tweede in een groep met Argentinië, Bosnie-Herzegovina en Iran. Een doelpuntloos gelijkspel en een magere overwinning op Bosnië betekende dat Nigeria met vier punten door mocht naar de achtste finale.

Les Bleus

Als je in de statistieken duikt van een land, kom je vaak wel één of twee kleine bijzonderheden tegen. Bij het Franse nationale elftal staat er tijdens dit Wereldkampioenschap één heel groot, rood uitroepteken bij één statistiek. Het blijkt namelijk dat Frankrijk in Brazilië wel heel veel gebruik maakt van de voorzet. In de groepsfase kwamen er in totaal 78 (!!) ballen vanaf de zijkant in de zestien. Dit is een belachelijk hoog gemiddelde van 26 voorzetten per wedstrijd. Ter vergelijking: Het Nederlands elftal wist 29 keer de bal vanaf de zijkant richting de spits te krijgen. Dit was echter in de hele groepsfase.

De voorzetter is steevast de links- of rechtsback in combinatie met de links- of rechtsbuiten. Patrice Evra, Mathieu Debuchy en Lucas Digne zijn de verdedigers die met de voorzetten komen, terwijl Antoine Griezmann in aanvallend opzicht de bal vaak voor de pot gooit.

Doelpuntenmakers:
- Karim Benzema (3)
- Olivier Giroud (1)
- Blaise Matuidi (1)
- Moussa Sissoko (1)
- Mathieu Valbuena (1)

Kaarten:
Geel: Yohan Cabaye (2), Patrice Evra (1), Paul Pogba (1)

Nigeriaanse strijd in de zestien

Veel voorzetten bij Frankrijk betekent dat de Nigeriaanse verdedigers het druk gaan krijgen. In het centrum maakt Nigeria tegen Frankrijk waarschijnlijk gebruik van Joseph Yobo en Kenneth Omeruo. Yobo is 1.82 meter, maar fysiek sterk, terwijl Omeruo de 1.85 meter aantikt. Zij staan tegenover Karim Benzema, die 1.87 meter is of tegen Olivier Giroud, die met 1.92 meter qua statistiek de meeste indruk kan maken tegen Nigeria. Op het gebied van verdedigende kopduels heeft Nigeria aardig wat ervaring op dit WK. Er vonden veertien kopduels in of vlak bij de zestien meter plaats. Hiervan werden er slechts vier gewonnen. Op dat gebied zal Nigeria het dus erg moeilijk krijgen en het is dan ook in te denken dat het eerste doelpunt op naam van Benzema of Giroud komt in de vorm van een kopbal.

Doelpuntenmakers:
- Ahmed Musa (2)
- Peter Odemwingie (1)

Kaarten:
Geel: John Mikel (1), Kenneth Omeruo (1), Juwon Oshaniwa (1).

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner