30.06.2014 14:36

Klinsmann treft met Wilmots weer een vriend

België kan dinsdag na 1986 voor de tweede keer ooit de kwartfinales bereiken op een WK voetbal. Bondscoach Marc Wilmots en zijn mannen nemen het op tegen de Verenigde Staten van Jürgen Klinsmann. Beide oud-spitsen zijn bevriend sinds de tijd dat ze in de Bundesliga uitkwamen. Wilmots was 'Willi, das Kampfschwein' in dienst van Schalke 04, Klinsmann eenzelfde soort aanvaller bij clubs als Internazionale, Bayern München en Tottenham.

"Hij is inderdaad een vriend, maar dat telt nu even niet '', zei Wilmots die net als Klinsmann eerder in Duitsland zonder trainerservaring tot bondscoach van zijn land werd benoemd en aanvankelijk daarom veel scepsis ondervond. Klinsmann werd op het WK in eigen land in 2006 derde en liet de Mannschaft daarna over aan Joachim Löw, ook al een vriend die hij dit WK op de bank bij de tegenpartij trof.

Sinds 2011 is Klinsi bondscoach van de Amerikanen. "We zijn allebei echte winnaars'', meent Wilmots. "We waren aanvallers en denken offensief. Jürgen 'leeft' voetbal, hij doet er alles voor. Dat is zijn kracht.'' Klinsmann had ook alleen maar lovende woorden over voor zijn collega: "Marc verdient een groot compliment. Hij heeft van een verzameling talenten een sterk elftal gesmeed.''

Voorbode

In 1994 stonden ze tegenover elkaar in een WK-duel, al bleef Wilmots bij het door Duitsland met 3-2 gewonnen duel op de bank. Klinsmann scoorde: "Ik kan het me nauwelijks nog herinneren, maar hopelijk is het een voorbode voor dinsdag.''

De Belgen missen de geschorste Steven Defour, terwijl Anthony Vanden Borre geblesseerd is en het WK verder kan vergeten. Klinsmann hoopt op de terugkeer van zijn aanvaller Jozy Altidore. de oud-AZ'er kampte met een blessure aan het bovenbeen.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner