30.06.2014 19:50

Fransen naar kwartfinale na moeizame zege op Nigeria

Voor Nigeria zit het WK er op nadat de Afrikaanse ploeg met 2-0 verloor van Frankrijk. Hoogstaand was het allemaal niet wat de Fransen lieten zien, maar na de zege zal niemand daar om malen. De treffers kwamen op naam van Paul Pogba en Joseph Yobo die een eigen doelpunt maakte.

De eerste helft in Estadio Nacional kende weinig hoogtepunten. De wedstrijd ging gelijk op en beide ploegen kregen, op een kans van Paul Pogba na, slechts kleine mogelijkheden. In de eerste twintig minuten was Nigeria wat dominanter en de laatste vijfentwintig minuten werd Frankrijk gevaarlijker, maar gescoord werd er in Brasilia niet.

De enige grote kans was dus voor Pogba. Na een vloeiende aanval haalde hij van binnen het Nigeriaanse strafschopgebied ineens uit. Met een knappe reflex hield de Nigeriaanse doelman Vincent Enyeama de fraaie inzet van Pogba uit zijn doel. Bij Nigeria was Emmanuel Emenike voor rust de gevaarlijkste man. Er werd zelfs een doelpunt van zijn voet afgekeurd door scheidsrechter Mark Geiger wegens buitenspel. Of het ook daadwerkelijk buitenspel was, blijft echter een twijfelgeval.

Na de hervatting nam Nigeria het initiatief. Frankrijk liet zich inzakken en speelde in de eerste twintig minuten na rust weinig klaar. Het mocht overigens niet klagen dat het niet met tien man kwam te staan want een overtreding van Blaise Matuidi op het been van Ogenyi Onazi was goed voor rood. Ondanks dat Nigeria in die fase het initiatief had, kreeg de ploeg weinig kansen.

Na deze fase werd Frankrijk sterker: Victor Moses haalde een inzet van Karim Benzema van de lijn en Yohan Cabaye raakte de lat na een fraaie uithaal. Een Frans doelpunt hing in de lucht en viel tien minuten voor tijd dan ook. Enyeama kwam bij een hoekschop uit zijn doel om de bal weg te slaan, maar deed dit maar half. Hierdoor belandde de bal op het hoofd van Pogba die de bal eenvoudig in het lege doel kopte.

Nigeria probeerde het daarna nog wel, maar tevergeefs. In de blessuretijd maakte Joseph Yobo een einde aan de WK-droom van Nigeria toen hij een lage voorzet van Matthieu Valbuena in zijn eigen doel werkte. In de kwartfinale treffen Les Bleus de winnaar van het treffen tussen Duitsland en Algerije.