01.07.2014 00:30

Duitsland pas na verlenging langs dapper Algerije

Duitsland heeft zich ternauwernood verzekerd van een plekje bij de laatste acht. De ploeg van Joachim Löw had het lange tijd moeilijk tegen een strijdbaar Algerije, want pas na verlenging maakten de Duitsers het verschil. In Porto Alegre werd het 2-1.

De Duitsers begonnen weifelend aan de wedstrijd. Waar iedereen zou verwachten dat Duitsland makkelijk van Algerije zou gaan winnen, lieten de Algerijnen zien niet met zich te laten sollen. De ploeg van bondscoach Vahid Halilhodžić zette al vroeg druk en dat leidde tot fouten in de defensie van Duitsland. Zo gingen verdedigers Jérôme Boateng en Per Mertesacker enkele keren opzichtig de fout in en daar profiteerden de Algerijnen bijna van. Sofiane Féghouli was na een mooie actie zelfzuchtig en Faouzi Ghoulam schoot het leer maar net voorlangs het doel van Manuel Neuer.

Duitsland had het erg moeilijk in de beginfase, maar kwam na een half uur spelen eindelijk wat los. De beste kans kwam op naam van Mario Götze. De middenvelder van Bayern München reageerde attent na het schot van Toni Kroos, die in eerste instantie werd losgelaten door doelman Raïs M’Bolhi. Götze kon vervolgens de bal van dichtbij in het doel schieten, maar de Algerijnse goalie redde nu bijzonder fraai.

Na rust ging de ploeg van Joachim Löw door waar het in de slotfase van de eerste helft gebleven was: aanvallen. Direct na rust kregen invaller André Schürrle en Shkodran Mustafi twee goede mogelijkheden, maar beide spelers faalden te scoren. Ook Philip Lahm was dichtbij. Zijn inzet werd wederom gekeerd door een goed keepende M’Bolhi. Algerije kwam er nog maar zelden uit, maar kreeg nog één goede kans. Féghouli haalde ineens uit de draai uit en zag zijn inzet maar net naast gaan.

De Duitsers drongen steeds meer aan en kregen vlak voor tijd kans na kans. Onder andere Thomas Müller had moeten scoren. De goaltjesdief stond eerst helemaal vrij voor het doel, maar de aanvaller zag zijn kopbal schitterend gekeerd worden door M’Bolhi. Vervolgens schoot de spits na een schitterende aanname net naast. In de blessuretijd kreeg Duitsland nog een prima kans. Bastian Schweinsteiger kopte in vrijstaande positie te zacht op doel. Het werd duidelijk dat er niets anders op zat dan een verlenging.

Het plan van Duitsland was al snel helder, want na twee minuten verlengen was het al gelijk raak. Schürrle profiteerde van een fout van Aïssa Mandi en rondde een voorzet van Müller schitterend achter zijn standbeen af. De Duitsers gingen steeds beter spelen en gingen zelfs op zoek naar de 2-0. Algerije gaf zich niet gewonnen en kreeg een dot van een kans. Mehdi Mostefa schoot een afgeslagen hoekschop centimeters naast.

Tijdens de tweede helft van de verlenging ging het echt alle kanten op. Duitsland leek de wedstrijd te beslissen door vlak voor tijd de 2-0 op het scorebord te noteren. Mesut Özil speelde bal in eerste instantie nog af op Schürrle, maar nadat hij miste, kwam de bal nogmaals bij Özil terecht. Hij dacht niet meer na en schoot hard raak. Algerije wilde het hier niet bij laten en ging nog snel op jacht naar de 2-1. Die kwam er nog in de 120e minuut dankzij Abdelmoumene Djabou, die een voorzet er ineens 'invloog'. Het was ook het laatste moment van de wedstrijd, waardoor Duitsland de kwartfinale gaat spelen tegen Frankrijk.

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner