01.07.2014 10:30

'Het Beest' van Oranje moet in zijn hok

De onverwoestbare terriër van het Nederlands elftal ligt voorlopig aan de ketting. Nigel de Jong, de 'politieagent' op het middenveld, kampt met een liesblessure die hem mogelijk de rest van het WK kost. Als er geen wonder gebeurt, moet Oranje het zaterdag in de kwartfinale tegen Costa Rica stellen zonder de blufgozer uit Amsterdam, die altijd voorop gaat in de strijd. Het wegvallen van De Jong betekent een forse aderlating voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Amper vier maanden geleden ontbrak de 29-jarige middenvelder nog in de selectie voor de oefeninterland tegen Frankrijk. Van Gaal wilde toen in Parijs eens kijken hoe Jordy Clasie het als controlerende middenvelder zou doen. De Feyenoorder maakte in het Stade de France echter kennis met de harde wetten van het topvoetbal. Net als de andere middenvelders werd Clasie aan alle kanten voorbij gelopen door de dynamische Fransen, met Paul Pogba voorop. De Jong wist op dat moment al genoeg. De middenvelder van AC Milan is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten en voelde toen al dat Van Gaal richting het WK vanzelf weer bij hem zou uitkomen.

De oud-speler van Ajax, Hamburger SV en Manchester City kreeg vier jaar geleden nog de hoon van de hele wereld over zich heen, met zijn karatetrap op het borstbeen van Xabi Alonso in de WK-finale tegen Spanje. De Jong werd afgeschilderd als een crimineel, die tegenstanders bewust probeerde te blesseren. De robuuste middenvelder hield bewust zijn mond dicht. De Jong praat liever op het veld, met zijn voeten. "Zwijgen en presteren is de enige remedie'', zei hij daar zelf over.

Tanden tonen

Bij AC Milan blonk De Jong de laatste maanden bijna wekelijks uit; hij ging zelfs uit vrije trappen scoren. Die lijn trok de nummer 6 van Oranje moeiteloos door op het WK. In de groepsfase was De Jong na Arjen Robben misschien wel de beste speler van het Nederlands elftal. Onvermoeibaar, onpasseerbaar en onverslaanbaar, dat straalde hij in alles uit. "Je moet af en toe je tanden tonen, de tegenstander laten zien dat je er bent'', zei De Jong na de bikkelpartij tegen Australië (3-2). "Ik neem daarin het voortouw, dat is mijn positie in het team en de speler die ik ben.''

In de achtste finale van zondag tegen Mexico (2-1) stapte 'Het Beest' van Oranje na acht minuten plotseling van het veld. Een liesblessure zorgde er voor dat De Jong niet meer voluit kon gaan. De eerste onderzoeken leverden sombere berichten op. Het ziet er niet goed uit voor de ijzersterke terriër van Oranje, die voorlopig in zijn hok zal moeten blijven. Waarschijnlijk krijgt Daley Blind de zware taak om het beulswerk van De Jong over te nemen in het vervolg van het WK.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner