01.07.2014 20:41

Argentinië in slotminuten voorbij Zwitserland

Een mooie wedstrijd was het niet, maar boeiend echter wel. Argentinië – Zwitserland leek beslist te moeten worden door het nemen van strafschoppen. Ángel Di Maria dacht daar echter anders over en schoot zijn ploeg diep in de verlenging naar de kwartfinale (1-0).

Bij Argentinië gaf bondscoach Alejandro Sabello de voorkeur aan Ezequiel Lavezzi, die Sergio Agüero op de bank hield. De bondscoach sprak op de afsluitende persconferentie voor het duel meer te verwachten van zijn ploeg. Argentinië speelde immers een teleurstellende groepsfase, waarin het overigens wel driemaal wist te winnen. Bij Zwitserland koos keuzeheer Ottmar Hitzfeld, die dinsdag het bericht ontving dat zijn broer op 82-jarige leeftijd is overleden, voor zijn ‘vaste’ basiself.

De eerste helft was niet om over naar huis te schrijven. Argentinië had weliswaar het meeste balbezit, maar stelde wederom teleur. Het baltempo van de Albicelestes lag enorm laag, waardoor de Zwitserse verdediging simpel stand wist te houden. Het Alpenland creëerde zelfs de beste mogelijkheden. Granit Xhaka miste vanaf zo’n elf meter na een prachtige actie van Xherdan Shaqiri. Even later stiftte Josip Drmić het leer oog-in-oog met Sergio Romero op bedroevende wijze in de handen van de goalie.

In de tweede helft nam de druk van Argentinië geleidelijk aan toe. Zwitserland-doelman Diego Benaglio moest in actie komen bij een schot van Marcos Rojo en een harde kopbal van Gonzalo Higuaín. Even later dribbelde Lionel Messi zichzelf vrij in het strafschopgebied van de tegenstander, maar het schot van de Argentijn kon ternauwernood gekeerd worden door diezelfde doelman. Ook in de slotfase werd het net niet gevonden door de Zuid-Amerikanen, waardoor een verlenging voor de beslissing moest zorgen.

Tijdens de eerste helft van de verlenging wist Zwitserland zich wat meer onder de druk van Argentinië uit te spelen. Gaandeweg begon de ploeg het haar tegenstander zelfs moeilijk te maken met aardig positiespel. In de tweede helft van de verlenging bleef hier echter weinig van over, waardoor Argentinië weer kon gaan aanvallen. Lange tijd leken strafschoppen echter voor de beslissing te moeten zorgen totdat Ángel  Di Maria in de 118e minuut dodelijk toesloeg. De vleugelaanvaller van Real Madrid wist het leer na een dribbel van Messi in de verre hoek te schuiven. In het restant kwamen Zuid-Amerikanen met de schrik vrij toen Blerim Dzemaili met een kopbal de paal vond.

Komende zaterdag om 13.00 uur wacht Argentinië de kwartfinale in het Estadio Nacional te Brasilia. In deze wedstrijd zal de winnaar van België – Verenigde Staten de tegenstander zijn.

Door: Jeffrey Knobben