04.07.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Frankrijk – Duitsland

Nog maar acht landen strijden om de titel in Brazilië. De kwartfinales zijn het gesprek van de dag en met een aantal mooie affiches gaan we de eindfase in. Vandaag bespreken we de wedstrijd Frankrijk – Duitsland.

Beide landen hadden het onverwachts moeilijk met een Afrikaanse tegenstander. De Fransen hadden een fout van de Nigeriaanse doelman nodig om op 1-0 te komen en kwamen via een eigen doelpunt nog op 2-0 in de laatste minuut.

Duitsland had een verlenging nodig tegen Algerije, maar ook het goede keeperswerk van Manuel Neuer. De goalie van Bayern München speelde een hele goede wedstrijd en hielp zijn verdediging meerdere keren uit de brand. Het werd uiteindelijk 2-1 voor Duitsland, dat uiteraard hoopte op een beter resultaat.

Uitblinkers in de achtste finale

Omdat beide landen niet heel goed speelden in de achtste finale is het niet makkelijk om uitblinkers te kiezen. Het is echter geen toeval dat beide keepers als eerste in het oog springen. Bij Frankrijk keepte Hugo Lloris een goede wedstrijd, met twee belangrijke reddingen in de 44e en 64e minuut. Bij een stand van 0-0 hield de keeper een 0-0 stand op het scorebord en hield daarmee Frankrijk in leven.

Bij Duitsland werd Neuer al in de intro genoemd. Hij redde driemaal op een inzet van Algerije, maar wat misschien wel verwonderlijker: Hij werkte de bal ook drie keer weg buiten zijn eigen zestien. In onderstaande afbeelding afkomstig van Squawka kun je zien dat Neuer meerdere keren risico neemt, maar in alle drie de situaties de bal succesvol wegwerkt. Eén keer met het hoofd (blauw) en twee keer trappend (groen).

De heatmap van Neuer, waarop te zien is waar in het veld de goalie veel actief is geweest, is dan ook bijzonder te noemen. Maar weinig keepers zullen deze grafiek van Squawka zien aan het einde van hun eigen wedstrijd.

Vooruitzichten

In een eerdere sleutelwedstrijd beschreef ik al dat Duitsland erg secuur speelt en maar weinig fouten maakt. Frankrijk profiteert daarentegen van de lengte voorin en gebruikt veelvuldig de voorzet. Dit kwam in beide wedstrijden terug, alhoewel de voorzetten van de Fransen gigantisch vaak niet de bestemming bereikten tegen Nigeria. Maar liefst twintig van de dertig voorzetten kwamen terecht bij de zijlijn of een Nigeriaan. Als Duitsland net als in de voorgaande wedstrijden met Per Mertesacker en Jerome Boateng in het centrum speelt, zal Frankrijk wel eens de tactiek aan moeten passen. Deze verdedigers zijn erg sterk in de lucht en hebben geen problemen met de vele voorzetten. Dit blijkt wel uit de wedstrijd tegen Algerije, waar dit duo, samen met andere Duitsers, goed waren voor achttien weggewerkte ballen in en vlak rond de zestien.

Door: Jos Boesveld