04.07.2014 19:54

Duitsland naar halve finale door zege op Frankrijk

Duitsland mag zichzelf de eerste halve finalist op het WK noemen. Die Mannschaft versloeg buurland Frankrijk in het Maracanã-stadion (0-1) en kan zich op gaan maken voor een onderonsje met Brazilië of Colombia.

Frankrijk speelde in het Maracanã-stadion met één wijziging ten opzichte van het achtste finaleduel met Nigeria (2-0 winst). Olivier Giroud moest zijn plek bij de eerste elf afstaan aan Antoine Griezmann. Aan de andere kant voerde Duitsland-manager Joachim Löw diverse wijzigingen door. Zo mocht Miroslav Klose in de spits beginnen ten koste van Mario Götze. Ook Sami Khedira, vervanger van geblesseerde Shkodran Mustafi, en Mats Hummels, hersteld van een griepje, begonnen in de basis.

In de openingsfase nam Duitsland direct het initiatief. De ploeg van Joachim Löw stond deze tijdens de eerste helft ook niet meer af en kwam na dertien minuten terecht op voorsprong. Nadat Karim Benzema namens Frankrijk de bal in kansrijke positie naast het doel had geschoven, kopte Mats Hummels aan de andere kant een vrije trap van Toni Kroos via de onderkant van de lat in het doel (0-1). Hoewel Duitsland dominanter bleef, kwam Frankrijk gaandeweg het eerste bedrijf beter in het duel. Dit leverde kansen op voor Mathieu Valbuena en Benzema, maar beide heren faalden in een rechtstreeks duel met Duitsland-goalie Manuel Neuer.

De tweede helft begon tam van beide kanten. Frankrijk zette weliswaar meer druk op haar tegenstander, maar deed dit op dusdanige wijze dat vooral de 0-2 niet zou vallen. Gaandeweg de wedstrijd vorderde begon bondscoach Didier Deschamps meer risico te nemen met aanvallende wissels. Dit resulteerde in een goede kans voor Benzema, die zichzelf handig vrijspeelde in het strafschopgebied en zijn schot ternauwernood gekeerd zag worden. Aan de andere kant kon invaller André Schürrle het duel andermaal beslissen, maar de Chelsea-aanvaller schoot beide keren bijzonder zwak in. In het restant poogde Frankrijk wat het kon, maar de Duitse verdedigingsmuur weigerde behoudens een snoeihard schot van Benzema nog een kans prijs te geven, waardoor de voorsprong standhield.

Door de overwinning op Frankrijk staat Duitsland over vier dagen in de halve finale tegen de winnaar van een ander onderonsje tussen twee buurlanden: Brazilië – Colombia (vrijdagavond 22.00 uur).

Door: Joey Knobben