05.07.2014 09:45

Sleutelwedstrijd: Argentinië – België

Kevin De Bruyne

Nog maar acht landen strijden om de titel in Brazilië. De kwartfinales zijn het gesprek van de dag en met een aantal mooie affiches gaan we de eindfase in. Vandaag bespreken we de wedstrijd Argentinië – België.

De Zuid-Amerikanen bereikten deze kwartfinale door Zwitserland in de verlenging met 1-0 te verslaan in de achtste finale. Met een geweldige aanvalslinie wist Argentinië pas zeven keer te scoren op dit Wereldkampioenschap. Tegen België zal het daarom alles uit de kast moeten halen voor een plek in de halve finale.

Onze zuiderburen lieten namelijk tegen de Verenigde Staten voor het eerst echt goed voetbal zien. In een wedstrijd waar strijd het karakter bepaalde trokken de Belgen uiteindelijk aan het langste eind in de verlenging: 2-1. In totaal kreeg België slechts twee doelpunten tegen, waardoor het helemaal niet zo kansloos is voor een plek in de volgende ronde.

Achtste finales

Het zat Argentinië niet mee tegen Zwitserland. De ploeg van Lionel Messi creëerde maar liefst vijftien kansen in 120 minuten voetbal, waarvan er slechts één werd bekroond tot een doelpunt, in de 118e minuut. Maar liefst zeven kansen werden gecreëerd door Messi. Het is dan ook niet zo gek dat de superster van FC Barcelona de assist leverde.

Bij het zien van vijftien gecreëerde kansen vond ik dat Argentinië dat al goed deed in 120 minuten voetbal. Toen dacht ik echter ook meteen aan België, dat in de achtste finale Tim Howard meerdere keren op de weg naar het doel vond. En ja hoor, uit de statistieken blijkt dat de Belgen maar liefst 26 kansen creëerden tegen de Verenigde Staten. Een immens aantal. Alleen het goede optreden van Howard maakte deze wedstrijd nog spannend.

Schorsingen

Het hele elftal van Argentinië kreeg slechts vier keer geel te zien voor een landgenoot, maar het probleem is dat Marcus Rojo tweemaal de pineut was. De verdediger is hierdoor geschorst voor de kwartfinale tegen België.

Bij de Belgen keert Steven Defour juist terug van een schorsing. Hij miste de wedstrijd tegen de Verenigde Staten door een directe rode kaart in de laatste groepswedstrijd van het Wereldkampioenschap tegen Zuid-Korea. Het leverde hem een schorsing van één wedstrijd op, waardoor hij weer gebruikt kan worden door Marc Wilmots. Een hele grote impact zal het echter niet maken, want door de aanwezigheid van Axel Witsel en Marouane Fellaini is Defour eigenlijk niet zeker van een basisplaats.

Blikvangers

Argentinië is Lionel Messi. Dat was voor het Wereldkampioenschap al een feit, maar de speler van FC Barcelona bewijst het ook in 2014 weer. Van de zes Argentijnse doelpunten (tegen Bosnië viel een eigen doelpunt) scoorde hij er vier en leverde ook eenmaal een assist af.

Bij België was het al een verrassing dat hij mee mocht naar Brazilië, maar Divock Origi laat zien dat de keuze van Wilmots terecht was. De jonge spits kreeg tegen de Verenigde Staten voor het eerst een basisplaats en die bekroonde hij met goed voetbal. Met een passzuiverheid van negentig procent, drie gecreëerde kansen en vijf gevaarlijke schoten, waarvan één op de lat, vervangt Origi zijn collega Romelu Lukaku op een uitstekende wijze. Het is dan ook te begrijpen als de jongeling weer in de spits staat.

Door: Jos Boesveld