09.07.2014 13:15

Foto van de Week: Octopus Krul

Tim Krul groeide afgelopen zaterdag tijdens de strafschoppenserie met Costa Rica uit tot de held van Nederland. Louis van Gaal verbaasde vriend en vijand door de doelman van Newcastle United in de 120e minuut te laten invallen.

Verbazing

De blik van Jorge Luis Pinto, bondscoach van Costa Rica, zegt eigenlijk alles. Je ziet hem denken: "Wat flikt die Van Gaal me nou dan?!"  Bondscoach Louis van Gaal besloot zijn doelman Jasper Cillessen in de 120e minuut naar de kant te halen. Tim Krul kwam in zijn plaats en groeide uit tot de held van Nederland. De doelman van Newcastle United stopte twee van de vijf strafschoppen. De bijnaam van Krul luidt de Octopus. Af en toe lijkt het namelijk dat Krul acht armen heeft. Toch was de keuze voor Krul niet logisch.

Vorm

Michel Vorm heeft namelijk een betere staat van dienst als het strafschoppen tegenhouden betreft. Krul kreeg twintig keer een strafschop tegen in de Premier League en keerde er twee. Sinds Vorm actief is voor Swansea City kreeg hij elf keer een strafschop tegen. De voormalig doelman van FC Utrecht stopte er drie. Waarom koos Van Gaal dan voor Krul? Dat is vrij simpel te verklaren. Vorm is 183cm lang, terwijl Krul tien centimeter langer is. Krul werd op doel gezet omdat hij een grotere ‘reach’ heeft dan Cillessen en Vorm. Dat was althans de verklaring van de bondscoach. Die reikwijdte van Krul heeft hem in ieder geval geholpen, want zoals gezegd stopte hij twee van de vijf strafschoppen.

Cillessen

Naast Vorm was ook Cillessen niet erg blij met de wissel. De doelman van Ajax was niet op de hoogte van de mogelijke invalbeurt van Krul. Hij was dan ook duidelijk ‘not amused’ toen hij de reservedoelman langs de kant zag staan. De sluitpost uit Groesbeek schopte een waterzak omver en schold even flink van zich af. Na afloop bood hij echter al snel zijn excuses aan. Cillessen had inmiddels natuurlijk gehoord dat Van Gaal alle vertrouwen in hem heeft en dat hij nog altijd de eerste doelman van Oranje is. Het is dus duidelijk. Cillessen staat tegen Argentinië weer onder de lat, maar als we strafschoppen gaan nemen komt Krul in het veld. Of zal Van Gaal verbazen en de volgende keer Vorm het veld insturen? Bij Van Gaal weet je het maar nooit.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner