10.07.2014 14:54

Aangeslagen Oranje wil toch voor brons gaan

Eigenlijk zou het Nederlands elftal de wedstrijd om de derde plaats op het WK helemaal niet willen spelen. In topsport telt namelijk maar één ding: de hoogste trede op het podium. De strijd om het brons, zaterdag in Brasilia tegen het gastland, mag met recht een 'troostfinale' worden genoemd tussen twee aangeslagen ploegen. "Maar we moeten die wedstrijd nou eenmaal toch spelen, laten we het WK dan maar goed afsluiten'', zei Wesley Sneijder berustend na de verloren strafschoppenserie tegen Argentinië in de halve finale.

Oranje miste woensdag in São Paulo op een haar na de WK-finale. Dat leidde tot tranen op het veld en in de kleedkamer. De klap kwam echter niet zo hard aan als 4 jaar geleden, toen de eindstrijd tegen Spanje in de verlenging verloren ging, of in 1998 toen het Nederlands elftal onder leiding van Guus Hiddink in de halve finale na strafschoppen verloor van Brazilië. Dat Oranje was meer nog dan het elftal van nu favoriet voor de wereldtitel. Een paar dagen later speelde het Nederlands elftal toen in Parijs tegen Kroatië, dat de derde plaats wél als een prijs zag en op basis van die instelling het brons pakte (1-2).

Dit Nederlands elftal heeft met het bereiken van de laatste vier alle verwachtingen al overtroffen. Wat dat betreft kan de ploeg van Louis van Gaal vrijuit spelen tegen het gastland, dat wat goed te maken heeft na de beschamende afstraffing door Duitsland (7-1). "Je bent zo goed als je laatste wedstrijd'', zo beseft Bruno Martins Indi. "We hebben een fantastisch WK gespeeld, maar moeten nog één wedstrijd. Die willen we dus wel winnen.''

Anticlimax

Hoe groot de teleurstelling over de gemiste finale ook is, Oranje wil wel voorkomen dat het toernooi eindigt in een anticlimax. "Nu bestaat de kans dat we afscheid moeten nemen met twee nederlagen'', zegt Van Gaal, die de wedstrijd om het brons totaal onzinnig vindt. "Dan ga je alsnog als loser naar huis. Dat mag natuurlijk niet.'' Van Gaal heeft twee dagen de tijd om samen met zijn selectie de knop om te zetten. De kans is groot dat hij zaterdag wat reserves een kans zal geven. Zo heeft doelman Michel Vorm als enige van de 23 spelers nog geen minuten gemaakt. Misschien mag Vorm tegen Brazilië wel onder de lat staan.

Voor Jordy Clasie, die tegen Argentinië het 'medisch wonder' Nigel de Jong na een uur verdienstelijk kwam vervangen, lonkt ook een basisplaats. "Het zal wel even duren om deze klap te verwerken'', zei Clasie. "Brazilië heeft na die 7-1 ook wat recht te zetten. Hopelijk kunnen we het WK mooi afsluiten.'' Ron Vlaar denkt er hetzelfde over. "Hoe hard en zwaar het is, we hebben nog een wedstrijd voor de boeg en die willen we winnen.''

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner