10.06.2015 18:37

Voetbalsters kunnen weer historie schrijven

Met de eerste WK-zege op zak willen de Nederlandse voetbalsters opnieuw geschiedenis schrijven. De 'Leeuwinnen' kunnen in de nacht van donderdag op vrijdag hun sprookjesverhaal nog mooier maken door tijdens het WK-debuut meteen de knockoutfase te bereiken. Bij winst op China mag de ploeg van bondscoach Roger Reijners zich opmaken voor een plek in de achtste finales.

Oranje nam zaterdag al een voorschot op een langer verblijf in Canada door Nieuw-Zeeland te verslaan dankzij een doelpunt van Lieke Martens, die in Canada meteen werd omgedoopt in 'Dutch Rocket'. Het ging weliswaar met hangen en wurgen, maar op een toernooi telt alleen het resultaat. Van de 24 deelnemende landen gaan er liefst 16 naar de volgende ronde: naast de nummers één en twee van alle zes groepen ook de vier beste nummers drie. Een overwinning op China opent voor de 'Leeuwinnen' de deur naar de knock-outfase.

De achtvoudig Aziatisch kampioen staat nog op nul punten na de ongelukkige nederlaag tegen gastland Canada (1-0). China hield ruim negentig minuten stand tijdens de openingswedstrijd, maar ging in blessuretijd alsnog door de knieën. De jonge ploeg van bondscoach Hao Wei verloor niet alleen van Canada, maar ook van de scheidsrechter. Die wees zomaar naar de stip na een onschuldige botsing. Terwijl het mondiale voetbal op zijn grondvesten trilt vanwege een groot omkoopschandaal binnen de FIFA, kregen veel toeschouwers het gevoel dat het gastland van hogerhand moést winnen.

Verjongen

China behoorde lang tot de top van het vrouwenvoetbal, maar is de laatste jaren afgegleden op de wereldranglijst. Het missen van het WK 2011 wordt in het land met de meeste inwoners ter wereld nog altijd gezien als een nationale schande. De ploeg die in de voorgaande vijf edities steeds minimaal de kwartfinales haalde en in 1999 pas in de eindstrijd na strafschoppen boog voor de Verenigde Staten, was vier jaar geleden in Duitsland niet eens van de partij. Bondscoach Hao Wei, zelf oud-international, kreeg daarna de opdracht mee de selectie van de 'Stalen Rozen' te verjongen.

De 38-jarige trainer heeft in Canada een selectie bij zich vol voetbalsters uit de Chinese en Koreaanse competitie, met één uitzondering: keepster Wang Fei. Sinds kort speelt zij als eerste Chinese ooit in de sterke Duitse competitie. China bouwt op een stevige defensie, aangevoerd door Wang Fei, en gokt in aanvallend opzicht op de counter. Aan de 'Leeuwinnen' van Reijners de taak om daar een antwoord op te vinden. Winst brengt Oranje een stap dichter bij het grote doel, een ticket voor de Olympische Spelen in Rio.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner