24.06.2015 07:43

Twee gezichten voetbalsters op eerste WK

Het grote doel van de Nederlandse voetbalsters was dichtbij, maar tegelijkertijd ook zo ver weg. Een stunt tegen wereldkampioen Japan zat er in de achtste finales van het WK niet in voor Oranje (2-1). De missie van bondscoach Roger Reijners om met de debuterende voetbalsters een ticket voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te bemachtigen, is mislukt. Al krijgt Oranje begin volgend jaar nog één kans.

Op een 'minitoernooi' met Zweden, Zwitserland en Noorwegen, de andere Europese landen die strandden in de achtste finales, kunnen de voetbalsters alsnog een startbewijs voor de Spelen verdienen. "We zijn dus nog volop in de race", zei Reijners, bij wie trots en teleurstelling om voorrang vochten na de nederlaag tegen het technisch superieure Japan. Trots op de historische resultaten van zijn ploeg in Canada, teleurstelling om de uitschakeling. "Al heeft Japan over negentig minuten gezien terecht gewonnen."

De voetbalsters lieten tijdens hun debuut op het mondiale podium twee gezichten zien. Het vlaggenschip van de snelst groeiende tak binnen de KNVB speelde af en toe best aardig. Het verval was echter vaak ook groot, zeker in de verloren groepswedstrijd tegen China. Toen maakte Oranje antireclame voor zichzelf, juist op het moment dat veel Nederlanders voor de televisie waren gekropen. De winst op Nieuw-Zeeland (1-0) en het gelijkspel tegen Canada (1-1) voerden de ploeg van Reijners naar de achtste finales, waarin titelverdediger Japan een maatje te groot was.

Impuls
"We hadden de tegenstander graag meer pijn willen doen, maar we waren de bal steeds te snel kwijt", zei Reijners over het grootste probleem van Oranje. Het vele balverlies zorgde ervoor dat spits Vivianne Miedema het hele toernooi amper in stelling werd gebracht. De bondscoach voorspelde voorafgaand aan het WK dat de achttienjarige doelpuntenmachine zou kunnen uitgroeien tot de sensatie van het WK, maar Miedema kon die verwachtingen geen moment waarmaken. Ook tegen Japan liet ze zich vaak ver terugzakken om toch maar even aan de bal te komen. Kansen kreeg ze nauwelijks.

Reijners kijkt ondanks de uitschakeling en zijn (voorlopig) mislukte missie met een goed gevoel terug op het WK. "We hebben tegen de wereldtop gespeeld, daar kunnen we veel van leren. Deelname aan dit WK betekent een impuls voor de speelsters en het Nederlandse vrouwenvoetbal in het algemeen. Op zo'n toernooi is de weerstand hoog. Als je beter wil worden, moet je daar iets mee doen. Het was goed om bij de beste landen ter wereld te horen. Nu willen we daar graag blijven."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner