25.03.2016 15:54

Olsson koestert 'vernedering' door Cruyff

Johan Cruyff kijkt bedenkelijk als trainer van FC Barcelona tijdens het Champions League duel tussen Barcelona en Viking Stavangar in Camp Nou.
Johan Cruyff kijkt bedenkelijk als trainer van FC Barcelona tijdens het Champions League duel tussen Barcelona en Viking Stavangar in Camp Nou.

Jan Olsson (73) staat bij het grote publiek bekend als de verdediger die zich op het WK van 1974 in de luren liet leggen door Johan Cruyff. De Zweed heeft op bijzondere wijze zijn respect getoond aan de donderdag overleden Cruyff.

Tijdens de groepswedstrijd tussen Nederland en Zweden op het eindtoernooi in Duitsland stuurde Cruyff de voormalig verdediger het bos in. De Nederlander deed alsof hij een voorzet gaf, maar kapte de bal achter zijn standbeen langs en zette daarmee Olsson op het verkeerde been. "Iedere keer als het moment voorbij komt, wordt er om mij gelachen en ik lach dan mee. Johan Cruyff heeft mij het grootste moment van trots bezorgd. Hij heeft me mijn eigen plekje in de geschiedenisboeken van het voetbal gegeven, heeft mensen een reden gegeven om mijn naam te onthouden tot op de dag van vandaag."

"Ik heb het een eer gevonden om met hem op een veld te staan op het moment dat hij die draai aan de wereld toonde. Het feit dat hij ervoor zorgde dat 20.000 Nederlandse fans mij uitlachten, is voor mij een moment om te koesteren”, vervolgt Olsson zijn verhaal. Ik ben meerdere grote spelers tegengekomen in mijn loopbaan, maar hij was de grootste van hen allemaal, was van een ongekend hoog niveau."

"Hij was gewoonweg te snel, zelfs te snel om hem neer te trappen. Toch hebben we nooit een kwaad woord gewisseld, zelfs niet na die Cruyff-turn. Hij was mijn idool en zal altijd in mijn hart blijven."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner