06.10.2016 22:43

Hattrick Mandžukić, sensationele zege IJsland

Mario Mandžukić probeert de bal af te schermen tijdens Kroatië - Tsjechië. (17-06-2016)

Mario Mandžukić was donderdagavond de grote man bij Kroatië. De spits maakte een loepzuivere hattrick, terwijl zijn ploeg de uitwedstrijd bij Kosovo met 0-5 won. IJsland won ook, terwijl Oekraïne en Turkije gelijkspeelden.

Kosovo speelde zijn eerste officiële interland binnen de landsgrenzen, maar de Kroatische gasten hadden geen behoefte aan feestelijkheden. Ook zonder Luka Modrić, die vanwege een blessure ontbrak, vaagde de ploeg zijn tegenstander weg. Mandžukić, de aanvaller van Juventus, maakte nog voor de rust drie goals waarmee de zege eigenlijk geen moment in gevaar kwam. De tweede helft had derhalve ook schriftelijk afgedaan kunnen worden, totdat Mario Mitrović er nog een goal bijmaakte. Het waren Ivan Perisić en Nikola Kalinić die de uitslag op 0-6 bepaalden.

Elders in poule J won IJsland sensationeel van Finland. In deze Scandinavische derby in Reykjavik kwam de thuisploeg op achterstand, trok de borden nog voor de rust recht, maar het werd voor de thee al 1-2. Na rust miste Gylfi Sigurdsson een strafschop, waardoor de EK-sensatie zijn thuiswedstrijd leek te gaan verliezen. Alfred Finbogasson maakte in blessuretijd gelijk voordat Ragnar Sigurdsson de sensatie compleet maakte: 3-2.  Oekraïne speelde met 2-2 gelijk bij Turkije. Andriy Yarmolenko en Artem Kravets maakten 0-2, op slag van rust maakte Ozan Tufan de aansluitingstreffer.  Een strafschop van Hakan Çalhanoğlu leverde een gelijkspel op.