09.11.2016 15:47

Mathijsen baalt nog steeds van verloren finale

Joris Mathijsen in actie tijdens de WK-finale Nederland - Spanje (11-07-2010).
Joris Mathijsen in actie tijdens de WK-finale Nederland - Spanje (11-07-2010).

Joris Mathijsen baalt nog altijd van de verloren WK-finale in 2010. Het Nederlands elftal verloor in de finale van topfavoriet Spanje door een doelpunt in de verlenging van FC Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta.

"In 2010 was het vertrouwen ontzettend groot dat we wereldkampioen gingen worden", vertelt Mathijsen aan FOX Sports. "Bert van Marwijk (destijds bondscoach, red.) zei al voor de kwalificatie dat dat ons doel moest zijn. Hij had het telkens over 'de missie'. We gingen er in geloven. De sfeer was fantastisch, maar de spelers waren ook kritisch naar elkaar."

"Na de uitzwaaiwedstrijd, vlak voordat we naar Zuid-Afrika vertrokken, zei ik tegen familie en vrienden: 'Kijk nog maar een keer goed, want ik kom terug als wereldkampioen'. Ik werd door ze uitgelachen. Maar ik was bloedserieus. Wij waren ervan overtuigd dat we het konden flikken."

In de finale was uiteindelijk Spanje de tegenstander. De Spanjaarden hadden twee jaar eerder ook al het EK gewonnen. "Toch dachten wij dat we het gingen halen. Wij gingen het doen die dag, daar geloofden we echt in. De sfeer vooraf in de kleedkamer was super ontspannen, terwijl je misschien stress verwacht of zo. We hadden een perfect plan, dat volledig uitkwam. De bedoeling was het vol te houden tot en met de strafschoppenreeks. We hadden er erg veel vertrouwen in dat we die succesvol zouden doorstaan."

In de 116e minuut was Iniesta echter trefzeker. "Zelfs na de 1-0 zeiden we nog tegen elkaar: 'Wij maken die 1-1 wel'. Pas na het laatste fluitsignaal drong het besef door… Doodzonde dat we dat bijzondere jaar niet wisten om te zetten in een titel. Daarom is het zowel een hoogte- als dieptepunt uit mijn loopbaan. De pijn van 2010 is er nog steeds. We waren op een haar na de beste van de wereld, het was een dubbeltje op z'n kant", aldus Mathijsen, die woensdagavond een afscheid krijgt van de KNVB. "Of dat ook door mijn hoofd spookt straks, als ik uitgezwaaid word? Nee hoor. Ik laat het gewoon op me afkomen. Ik zie het wel."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner