11.11.2016 22:42

Frankrijk met veel moeite langs taai Zweden

Het Nederlands elftal mag opgelucht ademhalen, want Frankrijk heeft vrijdagavond drie punten gepakt in het duel met Oranjes concurrent, Zweden. De Fransen kwamen terug van 0-1 naar 2-1 om de zege veilig te stellen.

De eerste helft in Stade de France was vrij teleurstellend. Frankrijk probeerde de aanval wel op te zoeken, maar kwam slechts amper in de buurt van het vijandige strafschopgebied. Een compact Zweden voorkwam ieder gevaarlijk moment van de thuiszijde. Ondertussen waren de Zweden wel degelijk gevaarlijk. In de elfde minuut creëerde het al een eerste grote kans, maar John Guidetti werd net te veel gehinderd om de bal tegen het net te werken na een vrije trap.

Ook daarna was het Zweden dat met tegenaanvallen voor het meeste gevaar zorgde, maar na de mogelijkheid voor Guidetti waren er weinig noemenswaardige kansen. Bij rust was het dus 0-0 in Parijs. Ook na de donderpreek van Didier Deschamps in de rust werd het er niet beter op bij Frankrijk, dat ook vroeg in het tweede bedrijf al wat kansen weggaf.

In de 54ste minuut strafte Zweden het zwakke spel van de Fransen af. Emil Forsberg zette Hugo Lloris, die tot dan toe een sterk duel beleefde, volledig te kijk met een zwabberbal uit een vrije trap. Het was een terechte voorsprong voor de uitploeg. Maar het schudde wel een Frankrijk wakker uit zijn winterslaap, want daarna ging het aan de andere kant ineens snel.

Al vier minuten na de goal van Forsberg stond het weer gelijk. Paul Pogba kopte via de onderkant van de lat binnen na een vrije trap van Dimitri Payet. Diezelfde Payet was na ruim een uur spelen verantwoordelijk voor de voorsprong van Frankrijk, door te profiteren van een blunderende Ruben Olsen. Hij kon de bal met gemak in de verre hoek schuiven, waardoor het vrij snel na de openingstreffer alweer 2-1 stond.

Frankrijk had vervolgens toch moeite om door te zetten en het duel te beslissen, waardoor er voor Zweden in de slotfase nog mogelijkheden lagen. Zo werd het in de 86ste minuut nog bijna 2-2, toen invaller Isaac Thelin de bal goed meekreeg van Ola Toivonen. Hij mikte de bal maar net naast. Uiteindelijk bleef het ternauwernood bij 2-1, waardoor Frankrijk de drie punten over de sleep trok.

Frankrijk slaat met de zege een gat met de rest van Groep A in de kwalificatie. De ploeg van Didier Deschamps staan nu op tien punten uit vier duels, drie punten los van Zweden en eventueel Nederland. Oranje kan zondag op gelijke hoogte komen met Zweden, dat gezien wordt als de voornaamste concurrent. Daarvoor moet de equipe van Danny Blind winnen van Luxemburg.

Door: Nino Vermeulen