15.01.2017 12:00

Van Basten: "Ziyech nu kind van de rekening"

Marco van Basten heeft zich uitgesproken over de situatie van Hakim Ziyech. De middenvelder van Ajax koos voor een interlandcarrière bij Marokko, omdat hij niets hoorde van bondscoach Danny Blind. Van Basten, toen werkzaam als assistent bij Oranje, snapt niets van de keuze van Ziyech.

Van Basten was zondagochtend te gast bij De Tafel van Kees van FOX Sports en ging met tafelgast Hans Kraay Junior in discussie over Ziyech. Volgens Kraay hadden Blind en Van Basten even met de creatieve middenvelder moeten bellen om hem te overtuigen van een interlandcarrière bij het Nederlands elftal. Van Basten was het overduidelijk niet eens met de verwijten van Kraay.

"Hij heeft gezegd, en dat komt misschien door zijn zaakwaarnemer: ik maak nu een punt. Wie is nu de kind van de rekening? Hij toch? Hij speelt niet eens bij Marokko. Dat kon hij ook niet voorzien. Maar waarom heeft hij niet even gewacht?", vraagt Van Basten zich af. "Dan was hij nu international geweest van Oranje. Hij was de perfecte speler voor het Nederlands elftal. En dan was zijn marktwaarde als international van Oranje ook veel hoger geweest."

Ziyech is door de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard niet opgeroepen voor de Afrika Cup. Van Basten twijfelt of de middenvelder überhaupt wel voor het Nederlands elftal wilde uitkomen. "Maar goed, ik weet het niet zeker. Want hij heeft gezegd dat hij met volle overtuiging voor Marokko heeft gekozen. Dan is de discussie sowieso gesloten. Wij moeten hem selecteren, als we hem niet selecteren en hij kiest uit verontwaardiging voor Marokko. Tja…"

"Wie onderneemt hier dan actie, ik niet hoor", vervolgt Van Basten, die inmiddels bij de FIFA werkt. "Hij gaat niet bepalen wie er geselecteerd wordt, dat doen wij. We hebben wel contact met hem gehad, als hij uiteindelijk zegt: 'ik wil naar Marokko', tja. Ik vond het jammer dat hij niet kon wachten." Van Basten vindt dat ook het management van Ziyech een kwalijke rol heeft gespeeld. "Dat is ook de schuld van zijn zaakwaarnemer. Die had moeten zeggen: 'jammer dat je er nu niet bijzit, maar volgende maand weer wel'. Dat zou een goed advies zijn."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner