26.03.2017 11:41

Andorra pakt na twaalf jaar weer een punt

Vlak voor het WK-kwalificatieduel met Portugal begint gaat het Andorrese voetbalelftal op de foto. (07-10-2016)
Vlak voor het WK-kwalificatieduel met Portugal begint gaat het Andorrese voetbalelftal op de foto. (07-10-2016)

Ze hebben er even op moeten wachten, maar na twaalf jaar was het zaterdagavond eindelijk weer zover voor de spelers van het Andorrese voetbalelftal. De voetbaldwerg hield voor eigen publiek de Faroer Eilanden op 0-0 en pakte daardoor voor het eerst sinds 2005 weer een punt in een kwalificatiewedstrijd.

Andorra, dat circa tachtigduizend inwoners heeft, doet iedere kwalificatiecyclus eigenlijk voor spek en bonen mee. De vraag is niet óf de Andorrezen hun hun wedstrijd verliezen, maar met hoeveel. Zaterdagavond stapten zij eindelijk niet als verliezer van het veld. De Faroer Eilanden, die eerder 0-0 speelden tegen Hongarije en met 0-2 wonnen bij Letland, scoorden niet in het Estadi Nacional.

Zo is er een einde gekomen aan een reeks van 58 (!) nederlagen in meerdere kwalificatireeksen. De laatste keer dat Andorra een punt overhield aan een kwalificatiewedstrijd was in 2005, toen voor eigen publiek Finland op 0-0 werd gehouden. Die WK-kwalificatiereeks was toen al een groot succes voor Andorra, dat al vier punten had gepakt tegen Macedonië.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner