08.05.2017 09:25

Advocaat is de nieuwe bondscoach van Oranje

Dick Advocaat wordt de opvolger van de ontslagen Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal. Woensdag zal de KNVB de Hagenaar officieel presenteren, aldus het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant zijn de Nederlandse voetbalbond en de 69-jarige trainer het eens geworden over een contract tot november 2017. Mocht Nederland zich alsnog kwalificeren voor het WK in Rusland dan zal Advocaat aanblijven tot het eindtoernooi.

De zaakwaarnemer van Advocaat, Rob Jansen, bevestigde het mondelinge akkoord maandagmorgen. Hij verwacht dat het papierwerk op korte termijn wordt afgehandeld. "Waarschijnlijk al begin deze week", aldus Jansen.

Het is niet voor het eerst dat Advocaat de eindverantwoordelijke is bij Oranje. Tussen 1992 en 1994 en tussen 2002 en 2004 was de huidige trainer van Fenerbahçe ook al bondscoach. Onder zijn leiding kwam Oranje tot de kwartfinale op het WK in 1994 en in 2004 strandden de Nederlandse voetballers in de halve finale van het EK in Portugal.

Ook als assistent is Advocaat betrokken geweest bij Oranje. Die rol fungeerde hij ook kort geleden nog onder de ontslagen Blind. Door een clausule in zijn contract verliet hij Oranje afgelopen zomer om aan de slag te gaan bij de Turkse topclub Fenerbahçe. Door zijn werkzaamheden in Turkije zal Advocaat ook woensdag ontbreken bij de bekendmaking van zijn nieuwe baan.

Er wachten Advocaat nog drie wedstrijden dit interlandseizoen. De oefeninterlands tegen Marokko, op 31 mei, en Ivoorkust, op 4 juni, worden gespeeld in aanloop naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg op 9 juni.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner