01.08.2017 10:40

Ingezoomd op: verlossing van Miedema's vloek

Vivianne Miedema doet het! De spits van de OranjeLeeuwinnen scoort op het EK en laat doelvrouw Hedvig Lindahl verslagen achter. (29-07-2017)
Vivianne Miedema doet het! De spits van de OranjeLeeuwinnen scoort op het EK en laat doelvrouw Hedvig Lindahl verslagen achter. (29-07-2017)

In de kwartfinale tegen Zweden was het eindelijk zover: Vivianne Miedema scoorde voor Nederland op een groot toernooi. Na de droogte op het WK2015 was het in eigen land wel raak. Ze rekende af met alle kritiek.

Miedema kreeg al flink wat kritiek te verduren over haar optredens op dit EK. Na haar matige eerdere toernooi, was ze in de groepsfase opnieuw niet in goede doen. Daphne Koster, voormalig speelster en uithangbord van het vrouwenvoetbal, opperde dat er misschien iemand anders in de spits moet. Miedema reageerde fel tegenover De Telegraaf: "Dan heeft Koster zeker niet zoveel voetbalverstand."

Het ongekende talent
Wie heel goed is, schept hoge verwachtingen. Miedema is pas net 21 jaar oud, maar ze scoort er al op los voor de OranjeLeeuwinnen. In 55 interlands maakte ze al 42 doelpunten, ze is een ware goalgetter. Ondanks haar jonge leeftijd wijst alles erop dat ze zich al snel gaat kronen tot all-time topscoorster van de OranjeLeeuwinnen. Miedema hijgt al in de nek van Manon Melis, die tussen 2005 en 2016 tot 59 doelpunten in 136 interlands kwam.

Droogte op het toernooi
Miedema scoorde altijd en overal voor Nederland, behalve op de grote eindtoernooien. Ze was pas op één eindtoernooi eerder actief, dus waarom was dat zo een issue? Omdat de statistieken van de spits in de WK-kwalificatie ongekend waren. In 13 wedstrijden maakte ze 16 doelpunten, waarmee ze topscoorster werd van de kwalificatie. Alles wees erop dat ze in Canada de grote vrouw ging worden voor Nederland, maar scoren deed ze niet.

De prestaties van de OranjeLeeuwinnen waren aardig. De groepsfase werd verrassend en ternauwernood overleefd, waarna Japan in de achtste finales volgde. De Japanse dames waren huizenhoog favoriet en schakelden Nederland uit, maar het verschil was minimaal: 2-1. Miedema kwam alle vier de WK-wedstrijden in actie, maar scoorde dus niet. In totaal maakte Nederland drie doelpunten op dat toernooi.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Met het EK in eigen land volgde voor Miedema een nieuwe kans op haar doelpunt. Maar met elke wedstrijd dat de goal uitbleef, namen de twijfels toe. In de drie groepswedstrijden maakten de OranjeLeeuwinnen vier doelpunten, geen daarvan kwam van Miedema. Daarmee kwam de droogte op de eindtoernooien al op zeven wedstrijden te staan.

Precies toen in de media de kritiek echt oplaaide - met ook de uitlatingen van Koster - sloeg Miedema toe. In de kwartfinale tegen Zweden liep ze goed mee met de counter, was de voorzet van Shanice van de Sanden perfect en tikte Miedema de beslissing tegen de touwen. Aan de vloek van Miedema op de eindtoernooien kwam een einde.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner