19.01.2018 14:45

Kan Van Persie in Rotterdam Kuyt-status bereiken?

Robin van Persie staat op het punt van tekenen bij Feyenoord, nadat hij zijn contract heeft laten ontbinden bij Fenerbahçe. Zou de rentree net zo succesvol zijn als die van Dirk Kuyt? Hij versleet eveneens als begin dertiger zijn laatste jaren bij diezelfde Turkse topclub voordat zijn tweede periode in Rotterdam begon. 

Zowel Van Persie als Kuyt speelden lange tijd in de Premier League. Laatstgenoemde was jaren een vaste waarde bij Liverpool FC, terwijl Van Persie een publiekslieveling en goalgetter werd bij Arsenal FC om vervolgens de pikante overstap naar Manchester United te maken. In zijn eerste seizoen bij The Mancunians deed Van Persie het uitstekend en maakte hij de club kampioen, terwijl hij de laatste twee seizoenen steeds minder speelde op zijn 30e en 31e. Scoren deed hij nog wel. Kuyt daarentegen speelde vrijwel alles op zijn 29e en 30e, maar scoorde iets minder.

Laatste twee seizoenen Van Persie in Engeland:

  • Premier League-duels: 48 duels
  • Premier League-goals: 22 goals

Laatste twee seizoenen Kuyt in Engeland:

  • Premier League-duels: 67 duels
  • Premier League-goals: 15 goals

Resultaat Engeland: weinig verschil


Kuyt verliet Engeland terwijl hij nog van meerwaarde was voor Liverpool. Daarmee ging hij bij Fenerbahçe vrolijk verder, want in de Turkse competitie speelde hij op zijn minst 31 wedstrijden per seizoen. Dat was in zijn debuutjaar. In totaal speelde Kuyt 93% van de mogelijke competitie-duels. Van Persie echter speelde in zijn eerste seizoen de meeste wedstrijden, 31 duels. Daarna ging het bergafwaarts door onder meer blessures. Dit jaar ligt hij in de clinch met de clubleiding van Fenerbahçe, toen hij zei geblesseerd te zijn maar wel afreisde voor een trip met Oranje. Door die onenigheid speelde hij dit seizoen maar twee duels in de SüperLig. Over zijn hele Turkse periode speelde hij slechts 67% van de mogelijke wedstrijden.

De drie seizoenen van Van Persie in Turkije:

  • SüperLig-duels: 57 duels
  • SüperLig-goals: 25 goals

De drie seizoenen van Kuyt in Turkije:

  • SüperLig-duels: 95 duels
  • SüperLig-goals: 27 goals

Resultaat Turkije: Kuyt stond er beter voor


Laten we voorop stellen dat het prachtig is dat iemand met de status van Van Persie in de Eredivisie komt voetballen. De terugkeer van de spits lijkt een flinke gok voor Feyenoord op basis van de recente wedstrijden, mede omdat de aanvaller niet naar Rotterdam wil terugkeren voor een reserveplaats. Huidig Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen zal zijn plek echter niet zomaar afstaan, waardoor een basisplaats allerminst zeker is. Dat gold minder voor Kuyt, die eigenlijk alleen concurrentie had van Michiel Kramer. Het verhaal van Kuyt is inmiddels bekend, want hij groeide uit tot een cultheld en bezorgde Feyenoord persoonlijk de eerste titel sinds achttien jaar.

De slagingskans van Van Persie's rentree bij Feyenoord lijkt bij voorbaat al kleiner dan toen Kuyt terugkeerde. Hopelijk verrast Van Persie! 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner