16.03.2018 10:00

De 5: jongste Eredivisie-debutanten dit seizoen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Dit seizoen maakten 140 nieuwe spelers hun opwachting in de Eredivisie, in dit over staan de vijf jongste hoofdrolspelers. 

1: Sepp van den Berg (16 jaar, 2 maanden en 19 dagen)
Een week geleden liet John van 't Schip de net zestien jaar oud geworden Sepp van den Berg debuteren. In de rust viel hij in voor Erik Bakker. "In de rust zei de trainer 'Sepp je komt erin'. Dat was wel even spannend. Eenmaal op het veld ging die spanning snel weg", liet hij na afloop weten. Door doelpunten van Ryan Thomas (eigen doelpunt) en Ajdin Hrustić was het debuut van de verdediger geen groot succes (2-0 verlies). Van den Berg is op drie spelers na (Wim Kras, Michel Mommertz en Mark van Bommel) de jongste debutant ooit. 

2: Cheikh Touré (16 jaar, 6 maanden en 20 dagen)
Al heel vroeg in het seizoen werd de buitenspeler van Feyenoord voor de eerste keer binnen de lijnen gebracht door Giovanni van Bronckhorst. Dat gebeurde tijdens de grote thuiszege op Willem II (5-0). Het debuut was frivool en dus was het wachten op het vervolg. Deze kwam er vooralsnog niet, want het duel met de Tilburgers is voorlopig het enige Eredivisie-duel van Touré. Mogelijk krijgt de vleugelaanvaller in het restant van de competitie nog speelminuten. 

3: Kik Pierie (17 jaar, 1 maand en 6 dagen)
Tijdens de play-offs voor Europees voetbal maakte Kik Pierie eind vorig seizoen al zijn debuut in de hoofdmacht. Dit seizoen maakte hij zijn officiële debuut in de reguliere competitie namens sc Heerenveen. Dat gebeurde in speelronde drie tegen ADO Den Haag (1-2 zege). Het was een uitstekend optreden van Pierie, die in het vervolg van de Eredivisie geen enkele wedstrijd meer miste. Daarom heeft de centrale verdediger al 25 competitiewedstrijden op zijn naam staan, veruit het meest van de spelers uit deze lijst. Scoren deed Pierie nog niet. 

4: Ludovit Reis (17 jaar, 4 maanden en 13 dagen)
Tijdens de wedstrijd tegen AZ Alkmaar (1-1) maakte het grote publiek voor het eerst kennis met FC Groningen-speler Ludovit Reis. De middenvelder imponeerde direct in zijn eerste optredens, wat er voor zorgde dat hij daarna in totaal veertien wedstrijden speelde. Daarvan stond hij elf keer in de basis. Hoewel de wedstrijd tegen Sparta eind oktober met 2-1 verloren ging, was dat een persoonlijk succesje. De middenvelder maakte namelijk in dat duel zijn eerste treffer in de hoofdmacht van FC Groningen. Ook pakte Reis al een rode kaart dit seizoen, dat was in het duel met Vitesse (4-2 winst), toen hij twee gele kaarten kreeg voorgeschoteld.

5: Delano Ladan (17 jaar, 6 maanden en 2 dagen)
Tijdens de eerste speelronde van dit seizoen liet Alfons Groenendijk aanvaller Delano Ladan debuteren. Dat deed de destijds zeventienjarige speler in het duel met FC Utrecht (0-3 verlies). Een week later tegen AZ (2-0 verlies) mocht Ladan eveneens opdraven, maar daarna hoorden we minder van de spits. Tot midden januari van 2018, in duel met Feyenoord (3-1 verlies). Begin maart was zijn laatste optreden (2-1 verlies tegen Sparta). Opvallend is dat Ladan dus meedeed in vier wedstrijden, maar ook alle vier die wedstrijden verloren gingen. 

Klik hier of op de afbeelding om te vergroten.

Klik hier of op de afbeelding om te vergroten.

De laatste 5:
Wereldwijde voetbalclubs van Red Bull
Meest succesvolle landen in de Premier League
Spelers onder Cocu met meeste minuten
Grootste kanshebbers op eindzege in de EL
Belangrijkste routiniers van de Eredivisie

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner