09.03.2018 10:00

De 5: wereldwijde voetbalclubs van Red Bull

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na de excellerende ploegen RB Leipzig (won 2-1 van Zenit) en Red Bull Salzburg (won 1-2 bij Dortmund) in de Europa League donderdagavond een overzicht van alle voetbalclubs die onder de naam Red Bull spelen/speelden.

1: RB Leipzig
De bekendste ploeg is ongetwijfeld RB Leipzig (RB staat officieel voor RasenBallsport, omdat clubnamen in Duitsland geen merk mogen bevatten). De ploeg is in een mum van tijd vanuit de kelderklasse opgeklommen tot de Bundesliga. In het eerste seizoen in de Bundeslga (2016/2017) eindigde RB Leipzig zelfs op de tweede plaats, terwijl het dit jaar iets minder gaat met de zesde plaats na 25 speelrondes. In de Champions League eindigde het achter Beşiktaş en FC Porto, maar voor AS Monaco. Daardoor komt het nu uit in de Europa League. In de vorige ronde schakelde RB Leipzig SSC Napoli uit en na de 2-1 zege op Zenit St. Petersburg in de heenwedstrijd van de achtste finale is de stap naar de kwartfinale gezet. 

2: Red Bull Salzburg
De Oostenrijkse club doet de knieën in Amsterdam nog wel eens knikken. In 2014 vernederde Red Bull Salzburg met subliem voetbal Ajax met 6-1 over twee wedstrijden in de tweede ronde van de Europa League. Dit seizoen is de  ploeg bezig dat kunststukje te herhalen, want donderdagavond versloeg het Borussia Dortmund met 1-2, op eenzelfde manier als dat het Ajax bij de strot pakte. In de vorige ronde moest ook Real Sociedad eraan geloven. In Oostenrijk speelt op het tweede niveau FC Liefering, als satellietclub van Red Bull Salzburg. Die ploeg speelt in hetzelfde stadion en in hetzelfde tenue als haar grote broer.

3: New York Red Bulls
In Amerika speelt New York Red Bulls op het hoogste niveau, in de Major League Soccer. De club begon in 1995 onder de naam New York/New Jersey Metrostars. In 2006 werd Red Bull de eigenaar, waarna de naam, de kleuren en het logo op de schop ging. De bekendste speler die het shirt van New York Red Bulls droeg, is ongetwijfeld Thierry Henry. De vedette verruilde Europa na een geweldige tijd bij Arsenal FC en FC Barcelona voor een avontuur in de Verenigde Staten. Ook Ronald Waterreus en Dave van den Bergh stonden onder contract bij New York Red Bulls. 4: Red Bull Brasil
In Brazilië timmert Red Bull eveneens hard aan de weg. De ploeg uit de stad Campinas werd in 2007 opgericht en heeft zich inmiddels een aantal competities opgewerkt. Momenteel komt de ploeg uit in de Campeonato Paulista, het hoogst mogelijke niveau uit de omgeving van São Paulo. De Braziliaanse ploeg staat erom bekend dat het veel energie stop in het opleiden van eigen jeugdspelers. Wellicht is de ploeg over een aantal jaar te zien op het hoogste niveau in de Braziliaanse Serie A. 

5: Red Bull Ghana
Deze club uit Afrika bestaat sinds 2014 niet meer onder de bekende naam, maar was wel één van de voetbalfilialen van het Oostenrijkse bedrijf Red Bull GmbH. Tussen 2009 en 2013 was het drie seizoenen actief op het hoogste niveau in Ghana, om in 2014 te fuseren met Feyenoord Fetteh. Tijdens die fusie kreeg de club ook een nieuwe naam: West African Football Academy Sporting Club (WAFA SC). 


Dit is de Afrikaanse speler Naby Keïta van RB Leipzig en dus geen foto van RB Ghana.

De laatste 5:
Meest succesvolle landen in de Premier League
Spelers onder Cocu met meeste minuten
Grootste kanshebbers op eindzege in de EL
Belangrijkste routiniers van de Eredivisie
Duurste spelers uit de Jupiler League

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner