09.06.2018 07:50

Voetbaldwerg houdt zich als enige staande tegen België

In de rijke voetbalhistorie kwam België bijna honderd verschillende landen tegen tijdens oefeninterlands, kwalificatiewedstrijden en eindtoernooien. Tegen slechts één land kwamen de Belgen niet tot scoren en dat mag hoogst opmerkelijk genoemd worden.

Sinds deze maand is er slechts één land dat zich staande hield tegen De Rode Duivels. Voorheen was ook Egypte nog verzekerd van clean sheets tegen België, maar na de 3-0 nederlaag tijdens de voorbereiding op het WK in Rusland gaat die vlieger niet meer op.

Wonder boven wonder is het nietige Malta het land dat nog nooit een Belgisch doelpunt incasseerde in de voetbalhistorie. Op woensdag 16 februari 1994 speelden de landen voor het eerst – en voorlopig voor het laatst – tegen elkaar. In de oefeninterland was het Malta dat met 1-0 won dankzij Carmel Busuttil. België speelde niet eens in een zwakke opstelling, met spelers als Luc Nilis, Lorenzo Staelens, Philippe Albert en keeper Michel Preud'homme binnen de lijnen.


Lees ook: Zweden en Senegal met compleet buitenlands team


Malta is de huidige nummer 184 op de FIFA-ranking, met net iets meer punten dan Mongolië, maar wel minder dan bijvoorbeeld Liechtenstein en Bhutan. De overwinning op België in 1994 was extra knap, gezien het feit dat Malta in een tijdsbestek van acht dagen vier interlands afwerkte. Het duel met België was de vierde en laatste in februari voor de Maltese manschappen.

Het Nederlands elftal en België speelden liefst 126 keer tegen elkaar. Het voordeel in de onderlinge duels gaat richting Oranje, met 55 winstpartijen tegenover de 41 van de Belgen. Het doelsaldo sinds de eerste interland in 1905 is ook in het voordeel van Nederland: 279 om 219.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner